Sfere misterioase pe MarteCu ceva timp în urmă roverul de pe Marte, Opportunity, a descoperit nişte sfere misterioase. NASA susţine că aceste sfere continuă să îi uimească pe cercetători. "Imaginea este una dintre cele mai extraordinare fotografii realizate de-a lungul întregii misiuni."

 

 

 

 

Aceasta este opinia principalului cercetător din proiectul Opportunity, Steve Squyres de la Universitatea Cornell din Ithaca,

Nu mult timp după amartizare, Opportunity a descoperit sfere similare. Oamenii de ştiinţă le-au supranumit afine şi au descoperit apoi că ele erau bogate în hematit. Acele sfere dovedeau că pe planeta Marte existase apă din belşug în trecut. Dar aceste noi sfere – care au trei milimetri în diametru – nu se aseamănă deloc cu sferele descoperite anterior.

 

Sfere marte



Aflate în aflorimentul Kirkwood, la marginea vestică a Craterului Endeavour, compoziţia acestor sfere este total diferită faţă de vechile afine marţiene. Oamenii de ştiinţă încă nu ştiu cum au ajuns ele acolo sau ce ar trebui să fie acestea.

Squyres: "Ele sunt diferite în concentraţie. Ele sunt diferite în structură. Ele sunt diferite în compoziţie. Ele sunt diferite în distribuţie. Aşa că, noi avem de aface cu un puzzle geologic. Deşi avem mai multe ipoteze, în acest moment niciuna dintre ele nu ne este favorită – nu ştim cât de aproape de adevăr se află. Va mai dura ceva timp până când vom soluţiona acest lucru, iar cel mai bun lucru pe care îl putem face acum este să fim receptivi la toate posibilităţile şi să lăsăm acele roci să ne conducă spre adevăr."

În imagine se pot vedea şi sfere care au fost erodate, fiind acelea cu o structură internă concentrică. În acest moment cercetătorii realizează teste noi, încercând să găsească explicaţii despre natura sferelor.

Dar, conform afirmaţiilor lui Squyres, oamenii se ştiinţă se pare că au găsit un posibil răspuns – sferele ”par să fie compacte pe dinafară şi mai fine de dinăuntru.“ Cu siguranţă că marţienii ştiau cum să facă prăjiturele Crispy de ciocolată :).




Traducere după nasa-discovers-mysterious-spheres-on-mars de Andreea Dogaru

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.