William C Campbell

Premiul Nobel pentru medicină în anul 2015 a fost acordat unui număr de trei oameni de ştiinţă pentru rezultatele cercetărilor lor pe paraziţi. Deşi poate că nu par a avea una dintre cele mai incitante preocupări, aceşti cercetători sunt eroi discreţi care au schimbat viaţa a milioane de oameni de pe tot globul.



Premiul Nobel pentru medicină este împărţit de William C Campbell (Irlanda), Satoshi Omura (Japonia) şi Youyou Tu (China). Primii doi oameni de ştiinţă - pentru pentru crearea unui medicament împotriva unor viermi intestinali (nematodele) prezenţi atât la oameni, cât şi la animale şi care pot produce o serie de boli letale. Ultimul - pentru descoperirea unui medicament împotriva parazitului responsabil pentru malarie.



Paraziţii reprezintă organisme vii care trăiesc în corpurile altor animale. Omul poate fi gazda a circa 400 de paraziţi, incluzând viermi, protozoare şi artropode. Unele dintre acestea sunt nepericuloase, dar altele pot purta boli, cum ar fi parazitul malariei, care poate fi letal.


Satoshi Ōmura


Nematodele (viermii cilindrici)

Viermii cilindrici includ o largă varietate de specii care trăiesc în sistemul digestiv al omului sau al unor animale, hrănindu-se cu mâncarea ingerată de orgenismul gazdă şi, uneori, îmbolnăvindu-l. Aceşti viermi afectează în special tinerii, aceştia având nevoie de hrană pentru hrănirea organismului în dezvoltare.

Alte tipuri de viermi cilindrici produc boli ca oncocercoza sau elefantiazis (caracterizată prin umflarea picioarelor).

Campbell şi Omura au descoperit un compus numit avermectin, care ulterior a fost modificat pentru a crea ivermectinul. Astăzi acest medicament ieftin şi eficient este folosit pentru a trata milioane de oameni. Medicamentul funcţionează prin paralizarea celulelor nervoase ale viermilor şi, finalmente, uciderea acestora; este fără efecte asupra celulelor nervoase ale mamiferelor şi nu trece din sânge în creier, fiind deci potrivit pentru tratamentul omului.

Ivermectinul este folosit pe scară largă şi în cazul animalelor, în special în cazul celor care pasc şi se infectează cu ouăle paraziţilor aflaţi pe iarba ce constituie hrana acestor animale.



Youyou Tu



Lupta împotriva malariei

Recent s-a celebrat reducerea cu 60% a numărului deceselor provocate de malarie, comparativ cu numărul deceselor de la începutul acestui secol (circa 1 milion pe an). Dar malaria rămâne o problemă de sănătate semnificativă a acestui secol, în special în ţările sărace.

Circa jumătate din populaţia lumii prezintă riscul de a contacta malaria; sunt circa 200 de milioane de noi cazuri în fiecare an.

Parazitul malariei este mult mai mic decât viermii cilindrici. Acest organism microscopic trăieşte în interiorul globulelor roşii din sânge, se multiplică în interiorul acestora, ducând la dezintegrarea acestor globule şi la răspândirea parazitului în sânge, care infectează apoi alte globule roşii. Acest proces provoacă febra caracteristică şi poate duce la deces.

Youyou a descoperit medicamentul numit artemisinin într-o plantă utilizată în medicina chinezească pentru a trata febra: Artemisia annua. Acest medicament ucide parazitul malariei din interiorul globulelor roşii, deşi nu se cunoaşte cum funcţionează medicamentul la nivelul celular. Medicamentul este adesea folosit în combinaţie cu alte medicamente pentru o eficienţă sporită.

Uzul medicamentului (artemisinin) a fost limitat de cantitatea redusă de substanţă produsă de planta menţionată, dar recent compania farmaceutică Sanofi a descoperit o modalitate de a sintetiza medicamentul pornind de la o drojdie modificată genetic. Astfel au crescut speranţele că medicamentul va deveni disponibil în cantităţi mai mari şi la un preţ mai mic.

Traducere după nobel-prize-for-medicine-goes-to-unsung-heroes-in-fight-against-parasites-and-malaria

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.