Premiul Nobel pentru medicină 2008Premiul Nobel pentru medicină în anul 2008 a fost primit de Harald zur Hausen pentru descoperirea virusului HPV ce produce cancerul de col uterin şi de cercetătorii francezi, Francoise Barre-Sinoussi şi Luc Montagnier, care au descoperit virusul imunodeficienţei umane (HIV).

 

Jumătate din premiul Nobel pentru medicină în anul 2008 a fost luat de cercetătorul german Harald zur Hausen (n.1936). Acesta a descoperit virusul HPV, vinovat pentru apariţia cancerului de col uterin. În prezent Hausen studiază legătura dintre genele virale şi cancer.

 

Hausen

Harald zur Hausen


Francoise Barre-Sinoussi (n.1947) şi Luc Montagnier (n.1932) sunt doi cercetători francezi care au descoperit virusul imunodeficienţei umane (HIV). Barre-Sinoussi este director la Unite de Regulation des Infections Retrovirales la Institutul Pasteur din Paris şi este preocupată cu studierea modului în care HIV este transferat de la mamă la făt. De asemenea, cercetează viruşii asemănători HIV prezenţi la maimuţe. Luc Montagnier este preşedintele Fundaţiei Mondiale a cercetării pentru prevenirea SIDA din Paris. Montagnier este angajat în dezvoltarea unui vaccin împotriva HIV ce ar putea fi folosit de ţările sărace, în special cele din Africa.

 

Barre Sinoussi Montagnier

Francoise Barre-Sinoussi Luc Montagnier


Importanţa descoperirii HIV şi HPV

Câştigătorii premiului Nobel au fost recompensaţi pentru descoperirea a doi dintre cei mai letali viruşi ce-l afectează pe om. Atât virusul HPV (human papilloma virus), cât şi HIV se transmit în special pe care sexuală şi, deşi sunt răspândiţi pe toată planeta, efectul acestora este devastator în special în ţările sărace. Identificarea acestor viruşi a reprezentat un progres formidabil în combaterea bolilor provocate de aceştia. Chiar dacă medicamentaţia creată nu este încă suficientă pentru a eradica HIV, aceasta reuşeşte să ofere o speranţă de viaţă celor infectaţi, aspect de negândit înainte de descoperirea virusului. Dar rezultatul şi mai spectaculos al descoperirii HIV stă în efectul profilactic, căci odată aflată cauza şi modul de infectare, oamenii şi-au putut lua măsuri de prevenire. Descoperirea lui Hausen a serotipurilor HPV16 şi HPV18 ce sunt responsabile pentru producerea tumorilor canceroase la nivelul colului uterin a condus la crearea unor vaccine eficiente împotriva cancerului de acest tip. Şi în România a început la finalul anului 2008 o campanie de vaccinare cu rol preventiv împotriva cancerului de col uterin (programul a fost un eşec din cauza comunicării defectuoase, cel puţin până la momentul scrierii articolului).

 

Pentru a afla povestea descoperirii HPV citiţi acest articol.
Pentru a afla povestea descoperirii HIV citiţi acest articol.

Articolul este inspirat de meteriale de pe siteul nobelprize.org.
Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.