Pentru prima dată cercetătorii au reușit să demonstreze conversia undelor cerebrale (asociate unor cuvinte) ale unui pacient care nu poate vorbi în propoziții complete.


Pacientul este un bărbat de 36 de ani care a avut un atac cerebral când avea 20 de ani și care l-a lăsat paralizat și fără capacitatea de a vorbi inteligibil.

Cercetătorii de la University of California San Francisco (UCSF) i-au implantat electrozi în zona cerebrală responsabilă pentru vorbire și au creat un vocabular de 50 de cuvinte necesare comunicării. Pentru aceste 50 de cuvinte, rostite în minte de pacient, au fost captate undele cerebrale specifice. Ulterior pacientul le-a rostit în minte, undele cerebrale asociate au fost captate prin intermediul electrozilor din creier, iar semnalul electric a fost în final transformat în cuvintele gândite de acesta, cu ajutorul inteligenței artificiale.

Viteza de decodificare a mesajelor cerebrale este de 18 cuvinte pe minut, cu o acuratețe de 75 %.

Discuțiile cu pacientul au fost de tipul (în original):
- „How are you today?”
- „I am very good”
- „Would you like some water?”
- „No, I am not thirsty”.

Așadar, acesta este un nou progres în ce privește decodificarea gândirii cu ajutorul inteligenței artificiale. Probabil că în perioada următoare tehnologia se va îmbunătăți, iar acuratețea identificării cuvintelor pacientului va crește.

Recent am scris un alt articol despre noi progrese în tehnologia interfețelor creier-computer. În acel caz pacientul și-a imaginat că ține un pix în mână și scrie pe o bucată pe hârtie, iar softul creat de cercetători a reușit să decodifice activitatea cerebrală produsă pentru fiecare literă în parte, translatând mesajele cerebrale captate în text. Puteți citi articolul aici.

 

 

Sursa: ScienceAlert

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.