Noi progrese în tehnologia interfețelor creier-computer (ICC) permit scrierea, cu „puterea” gândului, cu o viteză record, a unor texte de către pacienți. Pentru prima dată, cercetătorii au reușit să decodifice semnalele electrice generate de creier atunci când pacientul își imaginează că scrie.

Atunci când vorbim, simțim ori când facem orice altceva, creierul nostru generează semnale electrice care pot fi încadrate în tipare specifice, în funcție de activitatea desfășurată. O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford, folosind algoritmi de inteligență artificială, au reușit să „citească” gândurile unui pacient paralizat de la gât în jos.

Concret, tehnologia creată de cercetători a reușit să transforme semnalele electrice ale pacientului, captate de o serie de electrozi, în text afișat pe un ecran de computer. Pacientul  și-a imaginat că ține un pix în mână și scrie pe o bucată pe hârtie. Softul creat a reușit să decodifice activitatea cerebrală produsă pentru fiecare literă în parte, translatând mesajele cerebrale captate în text.

Folosind sistemul pus la punct de cercetători, pacientul a răspuns la întrebările acestora, literă cu literă. Sistemul anterior permitea selectarea literelor de pe o tastatură virtuală cu un cursor controlat mental, dar activitatea era mai anevoioasă.

Noul software permite testarea a 90 de caractere pe minut, un nou record mondial, o viteză de două ori mai mare decât cea posibilă cu softul anterior.

 

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.