Progresele recente în domeniul interfațelor creier-computer sunt remarcabile, dar tehnologia actuală nu are nicio capabilitate de control al minții.


Miliardarii Elon Musk (Tesla) și Mark Zuckerberg (Facebook) sunt în avangarda cercetării în domeniul interfețelor creier-computer. Primul vrea să adauge un „strat superinteligent” creierului uman, pentru a-l proteja de inteligența artificială, cel de-al doilea vrea să „urce” gândurile și emoțiile utilizatorilor pe Internet.

Interfețele creier-computer funcționează pe baza analizei de date. Computerele monitorizează fluxurile de activitate electrică cerebrală colectată de electrozi minusculi introduși în creier, învățând să recunoască cum modelul activității electrice se schimbă odată cu mișcarea, de exemplu, a unui membru.

Un lucru interesant emerge: în urma unui antrenament de durată cu ICC, creierul învață, la nivel subconștient, să genereze semnalele care produc rezultatele dorite, fiind astfel posibilă, de exemplu, scrierea de text „cu puterea gândului”, cu rezultate din ce în ce mai bune.

O limitare ce pare de nedepășit este generată de numărul de neuroni, 85 de miliarde, și numărul enorm de conexiuni pe care aceștia le stabilesc. Cum poți monitoriza la nivel neuronal o asemenea rețea de conexiuni?

În ce privește „cititul” gândurilor, s-au făcut unele progrese: se poate spune la ce număr se gândește cineva ori emoția încercată de o persoană.

Creierul nu stochează informația în modul în care se credea, ca elemente independente, ci ca niște concepte care integrează senzații, emoții și experiențe asociate unui lucru. Asta înseamnă că termenul „măr” activează o constelație unică de neuroni în fiecare creier. Creierul nu stochează informația informația în felul în care o face Google Translate, cuvânt după cuvânt, ci înțelesul unei propoziții în întregime.



Sursa: Quanta

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.