Semnalul Wow!A durat 37 de secunde şi a venit din spaţiul îndepărtat. Pe 15 august 1977, l-a determinat pe astronomul Jerry Ejman, atunci la Universitatea Statului Ohio din Columbus, să mâzgălească “Wow!” pe listingul provenind de la  Big Ear, radiotelescopul din Delaware, Ohio.

 

 

 

Nu are sens! Panta Kuiper (10)

 

Şi nici 28 de ani mai târziu nimeni nu ştie ce a produs acel semnal.“Încă sunt în aşteptarea unei explicaţii definitive care să aibă logică,” susţine Ehman.

Venind din direcţia constelaţiei Săgetătorului, impulsul de radiaţie electromagnetică a aparţinut unui interval îngust de frecvenţe radio din jurul a 1420 megahertzi. Această frecvenţă este parte a spectrului radio în care toate transmisiunile sunt interzise printr-un acord internaţional. Sursele naturale de radiaţii, precum emisiile termice provenite de la planete, acoperă de regulă o paletă mult mai largă de frecvenţe. Deci, ce a cauzat semnalul?


Cea mai apropiată stea aflată în acea direcţie se află la 220 de ani-lumină distanţă. Dacă de acolo a venit, ar trebui să fi fost un eveniment astronomic considerabil – sau o civilizaţie extraterestră avansată folosind un transmiţător incredibil de mare şi puternic.

Faptul că sute de scanări ale aceleiaşi zone a cerului nu au descoperit nimic similar nu înseamnă că nu au fost extratereştrii. Dacă ne gândim că radiotelescopul Big Ear acoperă doar o milionime din cer la un moment dat şi că, de asemenea, un transmiţător extraterestru ar emite, probabil, tot pe o porţiune la fel de mică de cer, şansele de a depista un astfel de semnal sunt cel puţin reduse.

Aţii cred că trebuie să existe o explicaţie banală. Dan Wethheimer, cercetător şef în cadrul proiectului SETI@home, declară că semnalul Wow a fost aproape sigur poluare: o interferenţă petrecută în cadrul unor transmisiuni radio de pe Terra. “Am identificat multe astfel de semnale şi s-a dovedit de fiecare dată că au fost interferenţe,” spune acesta. Dezbaterea continuă.

 

Constante nu tocmai... constante (12)

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului 13 things that do not make sense, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere:
Anca Negulescu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.