De la stânga la dreapta: A. africanus, A. aferensis, H. erectus, H. neanderthalensis și H. sapiens

Acum 6-9 milioane de ani au evoluat primii hominizi. Hominizii se referă la om și înaintașii săi (Hominidae). Mersul în poziție verticală pe două picioare îi deosebea pe strămoșii noștri de alte maimuțe. Aceștia aveau și dinți canini mai mici, poate un semn de mai puțină agresivitate și o schimbare a interacțiunilor sociale.

În urmă cu aproximativ 3-3,5 milioane de ani, strămoșii omului s-au aventurat dincolo de zonele împădurite. Africa era din ce în ce mai uscată. Hominizii făceau, de asemenea, unelte simple de piatră la acel moment.

Genul uman, Homo, a apărut în urmă cu 2-2,5 milioane de ani, poate chiar mai devreme, cu creiere mai mari decât predecesorii lor. Cu cel puțin 2 milioane de ani în urmă, membrii genului Homo au început să exploreze dincolo de Africa, călătorind în Eurasia.

Cu aproximativ 300.000 de ani în urmă a apărut specia noastră, Homo sapiens.

Iată mai jos jos diversele specii de hominizi și perioadele în care au trăit acestea. După cum puteți observa, Homo sapiens a trăit în paralel cu alte șase specii de hominizi.

Fosilele primilor hominizi (violet) prezintă unele indicii privind mersul vertical, care a devenit rutină odată cu apariția Australopithecus (verde). Paranthropus (galben) era bine adaptat pentru o masticație intensă, iar dimensiunea creierului a început să crească la speciile Homo, odată cu Homo habilis (albastru).

 

Un amplu articol privind istoria omului aici.
Credit imagine: depositphotos.com

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.