Denumirea de "vinerea neagră" a zilei care urmează după Ziua Recunoştinţei  a fost inventată de ofiţerii de poliţie din New England. Una dintre primele referiri documentare la aceasta este din 1961, când Denny Griseowld de la secţia de relaţii cu publicul a ştirilor a declarat că "în Filadelfia, a devenit un obicei ca poliţiştii să se refere la zilele de după Ziua Recunoştinţei ca fiind vinerea şi sâmbăta neagră.

 

 

Nu prea sună a stimulent pentru afaceri profitabile, această problemă a fost dezbătută de comercianţi cu reprezentantul adjunct al municipalităţii… Acesta a recomandat adoptarea unei abordări pozitive care să convertească vinerea şi sâmbăta neagră  în vinerea mare şi sâmbăta mare." (Se făcea referire  la numărul accidentelor din trafic)."

Denumirea de "vinerea mare" nu a prins la public, dar în cei zece ani care au urmat se pot găsi din ce în ce mai multe referiri în diverse ziare şi arhive cu privire la această zi de vineri specială care a fost numită "vinerea neagră" din motivul mai sus menţionat.

În anii '80, pe măsură ce această denumire s-a răspândit în Statele Unite, o nouă teorie a originii sale a apărut, deseori proclamată şi de mass-media, aceea că majoritatea comercianţilor cu amănuntul operau în pierdere  financiară pentru cea mai mare parte a anului şi "vinerea neagră" a fost  numită astfel pentru că era acea zi a anului când aceştia înregistrau în cele din urmă un profit al vânzărilor, ieşind astfel de pe roşu şi intrând pe cotele de negru.

Acest fapt pur şi simplu nu este adevărat. Deşi există comercianţi al căror profit anual  depinde de veniturile obţinute din vânzările de Crăciun, cei mai mulţi dintre ei înregistrează profituri în fiecare trimestru conform documentelor financiare depuse trimestrial  la Departamentul de Valori Mobiliare şi Burse al SUA. De asemenea, nu există nicio referire documentară  înainte de noiembrie 1981 cu privire la această posibilă origine a denumirii.

O altă teorie cunoscută cu care se vehiculează este aceea că numele acestei zile ar proveni de la Marea Criză a crahului bursei din 1929. Deşi acest eveniment s-a petrecut anterior evenimentelor din trafic observate de poliţia din New England care ar fi putut sta la originea numelui de" vinerea neagră", el s-a petrecut într-o zi de marţi, nu într-o vineri – mai mult decât atât, s-a întâmplat pe 29 octombrie, deci nu a avut nimic de a face cu ziua de după ziua Recunoştinţei.

Adevărata zi de vinere neagră a sperieturii pieţei de capital s-a întâmplat în septembrie 1869 şi a avut legătură cu preţul aurului – aşa că din nou, nu are nicio legătură cu ziua de după Ziua Recunoştinţei.

Şi pentru că tot vorbim despre subiectul miturilor despre vinerea neagră, ar trebui spus că aceasta nu este cea mai mare zi de cumpărături a anului. De fapt, nu este nici măcar pe locul 5 în top cu toate că de câteva ori a spart clasamentul.

Cea mai importantă zi de cumpărături din an este cu adevărat sâmbăta dinaintea Crăciunului, cu excepţia acelor ani când Crăciunul nu cade într-o zi de weekend, caz în care cele mai importante zile de cumpărături sunt joia sau vinerea dinaintea Crăciunului. Astfel, numărul celor care lasă cumpărăturile pe ultimul moment pare să îl întreacă pe al celor care se grăbesc să cumpere cadourile din timp.

Traducere de Daniela Albu după day-thanksgiving-called-black-friday

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.