Boli mintaleBolile mintale ar putea afecta mai multe persoane în 2013 decât oricând în istorie. Dar nu da vina pe viaţa modernă: schimbările în modul de punere a diagnosticului înseamnă că un număr fără precedent de oameni ar putea fi nevoiţi să folosească medicamente psihoactive.

 

 

 

 

Ghid 2013: Curiosity şi secretele lui Marte


În mai, Asociaţia Americană de Psihiatrie îşi va publica ultima ediţie a manualului de diagnosticare, cunoscut sub numele de DSM-5. Schimbările aprobate încă din decembrie au ca efect faptul că, de exemplu, unii oameni care suferă de pe urma unui deces ar putea fi diagnosticaţi în curând cu depresie. Iar sindromul Asperger va intra în categoria tulburărilor din spectrul autismului.

Această schimbare are şanse mari să scadă numărul de copii diagnosticaţi cu o anumită formă de autism, deoarece nu toţi cei care ar fi putut fi diagnosticaţi cu Asperger ar îndeplini criteriile pentru autism. Dar per total, criticii se tem de o expansiune ale limitelor bolilor mintale. “Fraza pe care eu o folosesc este ‘îmbolnăvirea societăţii’”, spune Frank Farley de la Temple University din Philadelphia, Pennsylvania, unul dintre organizatorii unei petiţii care a încercat fără succes să supună DSM-5 unei revizuiri ştiinţifice mai largi.

Aproximativ 20 la sută dintre cetăţenii americani au experimentat o boală mintală diagnosticabilă în ultimul an. Cum se va modifica acest număr în acest an este încă neclar – în cea mai mare parte implicaţiile pentru ratele de diagnostic nu au fost încă studiate.

Allen Frances de la Universitatea Duke din Durham, Carolina de Nord, a condus ultima revizuire a DSM în 1994 şi a fost un critic de seamă al DSM-5. El se teme unele companii farmaceutice vor mirosi o oportunitate de marketing. Deja, spune el, “medicamentele antipsihotice sunt prescrise ca şi cum ar fi bomboane”.

Ghid 2013: Asia, noul leagăn al civilizaţiei

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului smart-guide-2013, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Alexandru Huţupanu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.