CometăPropovăduitorii sfârşitului, dezamăgiţi de un 2012 fără apocalipsă, vor primi un cadou în 2013 sub forma unei supercomete rare. Privite în trecut ca semn al sfârşitului, cometele sunt rareori la fel de spectaculoase pe cât ar putea fi C/2012 S1 (ISON).

 

 

Ghid 2013: Cartografierea cosmică

La maximul acesteia, ea ar putea depăşi în strălucire Luna, chiar şi în timpul zilei. Identificată pentru prima oară în septembrie, ISON se îndreaptă înspre Soare dinspre regiunile exterioare ale sistemului nostru solar. Cea mai mare apropiere de Soare va avea loc în noiembrie, atunci când Timothy Spahr de la Minor Planet Center / Universitatea Harvard spune că va fi la fel de spectaculoasă cum a fost şi cometa Hale-Bopp în 1997.

Aceasta va fi prima ei excursie înspre interiorul sistemului solar, prin urmare ISON ar putea conţine gaze volatile pe care alte comete, care şi-au realizat deja de nenumărate ori călătoria în jurul Soarelui, ar putea să le fi pierdut. Aceasta ne-ar putea oferi astfel şansa unei observări a materialului care a existat în sistemul solar exterior cu 4,6 miliarde de ani în urmă, atunci când s-a format ISON.

Acest an ne va oferi şi un spectacol de artificii de un alt fel, mulţumită unui nor gazos având de 3 ori masa Pământului care se îndreaptă înspre altfel paşnica gaură neagră supermasivă din centrul galaxiei. Coliziunea nu va fi vizibilă cu ochiul liber, dar telescoapele cu raze X vor putea detecta radiaţiile din unda de şoc creată atunci când norul se va izbi de haloul de gaz fierbinte din jurul găurii negre.

Având în vedere că gaura neagră, denumită Sagittarius A, se află doar la 25.000 de ani lumină depărtare de Pământ – la nivel cosmic, putând să spunem că se află în pragul uşii noastre – această prăbuşire ar trebui să ne ofere o imagine fără precedent a materiei care dispare în interiorul unei găuri negre. Acesta ne-ar putea oferi, de asemenea, indicii importante asupra a ceea ce s-a întâmplat cu 300 de ani în urmă, atunci când gaura neagră era cu mult mai strălucitoare decât este în prezent.

Ghid 2013: Curiosity şi secretele lui Marte

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului smart-guide-2013, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Alexandru Huţupanu

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.