Metoda calcul ziua saptamaniiCunoaşteţi persoane care pot calcula în ce zi a săptămânii cade o anumită dată, din trecut sau viitor, indiferent cât de îndepărtată în timp e data respectivă? Aflaţi că pentru a vă uimi şi dumneavoastră prietenii astfel este necesar să stăpâniţi doar câteva trucuri mentale simple.

 

 

Puteți realiza acest lucru în câteva moduri diferite, în funcție de cât de mult efort sunteţi dispus să depuneţi. În continuare vom prezenta trei metode, plecând de la cea mai uşoară şi terminând cu cea mai complicată. Prima metodă are la bază mai degrabă utilizarea internetul decât a vreunor abilităţi mintale. În schimb, metodele nr. 2 şi 3 fac apel la puţină matematică mentală.


1. Metoda extrem de simplă: întreabă Wolfram Alpha (sau Siri)

De cele mai multe ori avem în preajma noastră o conexiune la internet la dispoziţie, iar dacă nu suntem dispuşi să facem ceva acrobaţii mentale şi să memorăm câteva informaţii, atunci putem pur şi simplu alege să folosim un serviciu precum Wolphram Alpha pentru a afla "ce zi a săptămânii a fost în data de 4 iulie 1776". Iar răspunsul va fi: joi. Un asemenea tip de serviciu nu se numără încă printre facilităţile puse la dispoziţie de Google, astfel că putem felicita echipa din spatele Wolpham Alpha pentru idee.

Oarecum incitant pentru iubitorii de iPhone este faptul că aplicaţia Wolfram Alpha este încorporată şi în Siri, asistentul vocal automatizat care vine cu iPhone 4S, astfel că, teoretic, există posibilitatea de a dialoga cu Siri, întrebând pur şi simplu: “Ce zi a săptămânii a fost în data de 4 iulie 1776?”, iar aplicaţia respectivă îţi va oferi imediat răspunsul dorit.


2. Un truc mintal simplu, dar valabil doar pentru date relativ apropiate (câteva luni în trecut sau în viitor)

Utilizatorul Reddit Gregg Ottowa explică metoda sa de calcul utilizabilă pentru date relativ apropiate de cea prezentă:

Pentru o anumită lună, toate datele cu multiplu de 7 cad în aceiaşi zi. De obicei memorez ce zi a săptămânii e aceea, atât pentru luna curentă, cât şi pentru următoarele câteva luni din calendar. Astfel că în octombrie toate datele multiplu de 7 vor cădea în zile de vineri, în noiembrie toate datele multiplu de 7 (7, 14, 21 , 28) vor cădea în zile de luni, iar în decembrie aceste date vor cădea în zile de miercuri. Trebuie doar să memorezi câte o zi a săptămânii pentru fiecare lună.

Dacă cineva o să vă spună :”Aş vrea să ne întâlnim într-o sâmbătă … să zicem pe 12 decembrie”, - veţi putea să îi daţi replica imediat: "12 cade într-o luni. Poate vrei să ne vedem pe 10 decembrie". Tot ce trebuie să faceţi este să găsiţi cel mai apropiat multiplu al lui 7 de data respectivă şi să calculaţi în continuare plecând de la informaţia asta. Deci când veţi fi întrebat despre data de 12 decembrie, veţi şti că 14 cade într-o zi de miercuri (ca toţi multiplii lui 7 pentru luna decembrie). Adică 12 este într-o zi de luni.

Beneficiul acestei metode este că nu necesită o solicitare prea mare a memoriei sau o memorare solidă a acestor noțiuni.  Dacă vă puteţi aminti că lui noiembrie în corespund zile de luni pentru datele multiplii de 7, că lui decembrie zile de miercuri, ş.a.m.d., ar trebui să vă fie simplu să deduceţi zilele săptămânii pentru date de până la finele anului. Mai trebuie să iei în calcul şi faptul că data de 1 şi data de 7 ale lunii nu cad în aceeaşi zi a săptămânii, astfel că atunci când stabileşti ziua de bază pentru o anumită lună va trebui sa mergi, cu data, la 7 ale lunii respective ori la ultima zi a lunii anterioare.

Dar să presupunem că doreşti să-ți surprinzi prietenii şi colegii determinând ziua săptămânii corespunzătoare unor date calendaristice mai depărtate în timp, şi asta fără a recurge la telefon. Lucrurile devin ceva mai complicate.





3. Metoda mai dificilă, dar aplicabilă oricărei date

Una e să îţi surprinzi interlocutorii spunându-le că data de 20 noiembrie (luna imediat următoare celei curente) cade într-o zi de duminică, dar dacă ar fi să le zici în ce zi a săptămânii a fost data de 4 iulie 1776, atunci lucrurile se vor complica puțin. Vei avea nevoie de o metodă ceva mia dificilă.

Pe site-ul său, Grey Matters are un tutorial extins şi detaliat pentru determinarea zilei din săptămână corespunzătoare oricărei date calendaristice, indiferent cât de departe în trecut sau viitor este aceasta de momentul prezent, tutorial care se foloseşte de o serie de tehnici de memorare. Principiile de bază ale acestei metode sunt următoarele:

1) Conversia zilei și lunii calendaristice în numere. Pentru a prelucra mental ziua şi luna avem nevoie de transformarea lor în numere. Acestea sunt explicate într-o manieră uşor de ținut minte.

2) Adunarea a 3 numere. Fără a folosi calculatorul, ai putea să spui care este rezultatul adunării dintre următoarele numere : 6+6+31? Cam asta e şi gradul de dificultate al calculelor de efectuat. Dacă poţi face asta, vei putea aplica formula destul de uşor.

3) Scăderea multiplilor lui 7. Să presupunem că eşti întrebat despre data de 27 a unei luni. Indiferent de lună sau de an putem afirma cu certitudine că data de 27 va cădea în aceeaşi zi a săptămânii în care cade şi data de 6 din moment ce e o dată aflată cu exact 3 săptămâni sau 21 de zile înainte. Cum este mai simplu să se adauge 6 decât 27, iar metoda conduce la acelaşi rezultat prin adăugarea lui 6, de ce să nu utilizăm 6? Deci nu ne rămâne decât sa învățăm să scădem multipli lui 7 şi astfel nu va trebui să ne facem probleme că ne vom lovi de adunări mai complexe decât 6+6+6.

4) Conversia numărului anului. După ce v-aţi însuşit noţiunile anterioare şi le puteţi aplica cu uşurinţă pentru date cuprinse între 2000 şi 2003, veţi învăţa cum să vă amintiţi şi să ajustaţi anii bisecţi ai secolului 21 la date cheie. După ce veţi învăţa aceste lucruri, veţi învăţa o metodă simplă de a ajusta orice an cuprins între 2000 şi 2099, ba chiar să faceţi acelaşi lucru pentru ani din alte secole.


Dacă toate astea sună un pic prea complicat, nu vă rămâne decât să apelaţi la una din cele două metode anterioare, mai simple. Ghidul lui Grey Matters este bine scris, detaliat şi plin de metode de calcul de mare ajutor, astfel că dacă sunteţi cu adevărat interesat şă vă antrenaţi pentru a deprinde un nou talent (nu tocmai de mare utilitate, să recunoaştem), atunci veţi reuşi.

Dar voi, cunoaşteţi alte metode?

Cunoaşteţi vreo altă metodă de calcul mintal al zilei din săptămână corespuzătoare unei date? Vreţi să o împărtăşiţi cu cititorii Scientia? Scrieţi-o la comentarii ori trimiteţi-ne un articolaş în care să o prezentaţi!

 

 

Textul reprezintă traducerea şi adaptarea articolului How to Quickly Figure Out the Day of the Week Any Date Falls On, publicat de lifehacker.com.
Traducerea:
Liana Toma

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.