Cuptor cu microundePrimesc tot felul de întrebări interesante. De pildă, un domn m-a întrebat la un moment dat: ”Cum se înlătură prin spălare microundele din ciorapi?” Şi chiar m-a luat prin surprindere, neştiind să răspund. Am înţeles repede că îngrijorarea dânsului era una aparte.

 

 

 

Cel care mi-a adresat această întrebare nu era îngrijorat că ar fi călcat pe cine ştie ce microunde rătăcite, ci auzise de un dispozitiv sub formă de ciorap, nou apărut pe piaţă, care ar reduce riscul folosirii telefoanelor celulare.

Mai înainte de orice, trebuie să înţelegem că există foarte puţine dovezi ştiinţifice care să sugereze că folosirea telefoanelor mobile este periculoasă, cu excepţia utilizării lor când te afli la volan. Dar asta nu înseamnă ca s-a stopat negoţul vânzătorilor inventivi. Ei au apărut acum cu un dispozitiv sub formă de ciorap în care se înveleşte telefonul şi care absoarbe ”microundele dăunătoare”. Instrucţiunile care însoţesc această ”comoară” recomandă utilizatorului să spele ciorapul în mod regulat pentru ”înlăturarea radiaţiilor”. O mare absurditate, desigur.



Microundele sunt o formă de energie şi pot fi, într-adevăr, absorbite de materiale. De fapt pe acest principiu funcţionează şi cuptoarele cu microunde. Umiditatea absoarbe undele şi moleculele de apă se energizează. Ele se mişcă mai rapid, iar această mişcare o percepem drept căldură. Dar microundele nu se pot ”înmagazina” într-o substanţă pentru a fi folosite ulterior. Deşi potrivit acestei convingeri li se dă frâu liber inventivilor care doresc să ne protejeze de efectele nocive ale telefoanelor noastre celulare. O ascultătoare a telefonat odată să întrebe cât trebuie să lase mâncarea scoasă din microunde înainte de a o consuma. Cu siguranţă că ea citise cu atenţie manualul de gătit la microunde, care indica să se lase mâncarea un timp înainte de a o consuma. Dar aceasta este practica obişnuită în procesul preparării alimentelor. Contrar părerii multora, microundele nu pătrund adânc în mâncare. Părţile exterioare se încălzesc repede iar interiorul se prepară prin intermediul transferului de căldură prin conducţie. De aceea se lasă un timp mâncarea. Nu are nicio legătură cu degajarea unor microunde rătăcitoare. 

Microundele nu sunt singura formă de radiaţie care produce îngrijorare nejustificată. O altă ascultătoare foarte agitată a sunat fiind extrem de îngrijorată că a fost rugată să transporte radiografiile la doctorul ei pentru a le examina. Auzise foarte multe despre cât de periculoasă este expunerea la raze X şi credea că se ”expune” la ele dacă transportă radiografiile. De la odioasa dată de 11 septembrie, foarte mulţi oameni întreabă dacă să mai poarte hainele care au trecut prin scannerele cu raze X din aeroporturi. Ei sunt îngrijoraţi  că acestea ar fi putut deveni radioactive, punându-le sănătatea în pericol. Expunerea excesivă la raze X poate fi cu siguranţă riscantă, dar lucrurile care au fost scanate cu raze X nu înmagazinează şi nu reemit radiaţii. Din nefericire, doar pomenirea cuvântului ”radiaţie” este deseori de ajuns să alarmeze oamenii. Un domn dorea să ştie care este modul cel mai sigur de a arunca un CD player stricat. Nu înţelegeam ce vrea să spună până când nu a întrebat dacă laserul este o formă de radiaţie, ceea ce desigur, este adevărat.  Radiaţia nu este altceva decât propagarea energiei prin spaţiu. Aprindeţi un bec şi sunteţi expuşi la radiaţie. Ascultătorul ştia că CD player-ele folosesc laserul şi datorită faptului că laserul produce radiaţii, ar putea exista un anume risc. Un fascicul de laser dintr-un CD player este doar un tip special de fascicul de lumină care nu prezintă niciun fel de pericol, şi desigur că este emis numai atunci când aparatul este pornit. Aşa că vechile aparate pot fi arunca fără frică la gunoi.

Traducere de Daniela Albu după microwave-fears, cu acordul autorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.