Parc eolianÎn prezent, turbinele eoliene produc puţin peste 2% din energia electrică a Canadei. Scopul acestei industrii este să crească această cifră la 20% până în 2025, ceea ce ar duce la o expansiune rapidă a parcurilor eoliene pe teritoriul ţării.

 

 

 

 

În Ontario, puterea vântului a întrecut-o pentru prima oară pe cea a cărbunelui în producerea electricităţii. Aceasta este o veste bună în ceea ce priveşte emisia de gaze cu efect de seră, dar s-ar putea să existe alte inconveniente. Din ce în ce mai mulţi oameni care locuiesc în apropierea parcurilor eoliene dau vina pe turbinele eoliene pentru o varietate de probleme de sănătate. Simptomele variază, dar includ insomnia, anxietatea, depresia şi creşterea tensiunii arteriale.

Deşi nu există nicio îndoială că aceşti oameni suferă, este totuşi dificil de dat un răspuns clar cu privire la cauza simptomelor. Pentru reprezentanţii acestei industrii, nivelul zgomotului produs de turbinele eoliene se încadrează în normele admise şi nu poate da naştere la efecte negative asupra sănătăţii. Ei fac referire la o serie de studii ştiinţifice care vin în sprijinul afirmaţiilor lor. De exemplu, în raportul unui grup de experţi publicat în 2009 se afirmă că: ”Nu există nicio dovadă că sunetele audibile sau sub-acustice emise de către turbinele eoliene ar avea efecte nocive fiziologice directe”. Ar trebui menţionat totuşi că această recenzie a fost comandată de către Asociaţiile Americane şi Canadiene pentru Energie Eoliană (AWEA şi CanWEA).


Dar de cealaltă parte a baricadei, adversarii turbinelor eoliene îşi susţin poziţia lor cu propriile studii, inclusiv unul recent publicat în revista “Noise and Health” (”Zgomotul şi sănătatea”). În acest studiu analizat de mai mulţi specialişti, autorii au examinat chestionare distribuite locuitorilor din două comunităţi din Maine. Cei care locuiesc la o distanţă de 1,4 km de turbinele eoliene au raportat mai multe afecţiuni ale sănătăţii mintale şi insomnii decât cei care locuiesc la cel puţin 3,3 km distanţă de acestea. Dar şi în privinţa acestui studiu trebuie menţionat faptul că unul dintre autori este director la Societatea pentru Monitorizarea Vântului.

Dificultatea în studierea obiectivă a efectelor turbinelor eoliene în cadrul unei cercetări controlate sau comandate vine tocmai din alegerea corectă a subiecţilor. Dacă eşti deja îngrijorat cu privire la efectul negativ al turbinelor eoliene, este evident că este probabil să raportezi anumite simptome negative – conform aşa-numitului efect nocebo.

Începând din luna mai a acestui an, Societatea Canadiană de Sănătate va colabora împreună cu Institutul Canadian de Statistică la producerea unui studiu de sănătate observând 1.200 de oameni care locuiesc în apropierea turbinelor eoliene.  În loc să se mai bazeze doar pe un chestionar, oamenii de ştiinţă vor măsura concret tensiunea arterială, ritmul cardiac precum şi tiparele somnului. Mai mult decât atât – într-o abordare inovatoare – ei vor măsura nivelurile de cortizol din părul persoanelor studiate. Cortizolul este produs în condiţii de stres, fie psihic, fie fizic, iar prezenţa acestuia se poate datora unei anumite expuneri prelungite, care poate duce la probleme de sănătate.

Rezultatele ar trebui să fie extreme de interesante. Dar pentru ca acestea să fie valabile, ele ar trebui să demonstreze efecte negative semnificative asupra sănătăţii oamenilor care locuiesc în apropierea parcurilor eoliene. În caz contrar, industria eoliană poate oricând invoca efectul nocebo. Pentru a înlătura complet posibilitatea efectului nocebo, studiul ar trebui să observe persoane care să nu ştie dacă locuiesc sau nu în apropiere de un parc eolian, ceea ce este chiar imposibil.

Traducere de Daniela Albu după are-wind-farms-really-bad-for-peoples-health, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.