Creier umanÎn urmă cu 2 milioane de ani, o schimbare a craniilor noastre a creat condiţiile necesare pentru a avea un creier mai mare - mâncarea gătită şi presiunea socială ar fi putut face restul. Citiţi un nou articol din seria celor mai mari 10 enigme ale evoluţiei umane.

 

 

 

 

Când s-a dezvoltat limbajul? (4)

 

O singură mutaţie se poate să fi deschis calea spre evoluţia rapidă a creierului. Alte primate au muşchii maxilarului puternici, ceea ce exercită o forţă pe întreg craniul, fiind astfel constrânsă creşterea. Dar în urmă cu 2 milioane de ani, o mutaţie în linie umană a slăbit această aderenţă. O creştere accelerată a creierului a început imediat după acest lucru (Nature, vol 428, p 415).

Ce a condus la această creştere accelerată este o altă problemă. Mediul înconjurător, probabil, a prezentat provocări mentale. De asemenea, evoluţiile sociale ar fi jucat un rol. Pentru a testa importanţa relativă a acestor presiuni, David Geary de la Universitatea din Missouri, Columbia, a comparat mărimea craniului la diferiţi hominizi în funcţie de condiţiile de mediu în care au trăit, de exemplu variaţia estimată a temperaturilor medii anuale, precum şi în funcţie de presiunea socială, de exemplu mărimea grupului. Amândouă au fost asociate cu creiere mai mari, dar dificultăţile de navigare într-o reţea socială mai largă au avut cel mai mare impact (Human Nature, vol 20, p 67).

Un creier mare este incredibil de flămând, astfel încât primii oameni au fost nevoiţi să îşi schimbe dieta pentru a face faţă acestui lucru. Trecerea la consumul de carne i-ar fi ajutat. Aşadar, adăugarea în dietă a fructelor de mare în urmă cu 2 milioane de ani a furnizat acizi graşi omega-3 pentru dezvoltarea creierului (Proceedings of the National Academy of Sciences, vol 107, p 10002). Gătitul ar fi putut, de asemenea, ajuta deoarece ar fi facilitat digestia. Acest lucru ar fi permis primilor oameni să aibă intestinele mai mici şi să aloce resursele de rezervă pentru dezvoltarea creierului.

Cu toate acestea, creierele mai mari au avut şi un preţ, inclusiv pericolul de a naşte. La momentul în care beneficiile au depăşit dezavantajele, eram deja "dotaţi" cu o grămadă de jeleu ce cântărea 1,3 kilograme, suficient de inteligent pentru a se întreba despre propria existenţă.

 

De ce ne-am pierdut blana? (6)

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului evolution-puzzle publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Irina Delia Duceac

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.