Cei mai mulți dintre noi au auzit despre faptul că dacă îți încrucișezi brațele la piept, te simți în defensivă sau că dacă te joci cu părul în timp ce vorbești, te simți nervos. Dar sunt adevărate stereotipurile despre limbajul corpului?

Citirea limbajului corpului poate fi o abilitate utilă pentru a înțelege cum se simte cineva sau ce ar putea gândi. Dar este important să ne amintim că nu este o știință exactă și pot exista variații culturale sau individuale în modul în care oamenii se exprimă prin limbajul corpului. De exemplu, contactul vizual în Japonia poate fi considerat un act de agresiune sau grosolănie.

Într-adevăr, nu poți avea încredere în tot ceea ce citești în ghidurile privind limbajul corpului. De exemplu, într-o carte publicată în 1970, autorul Ray Birdwhistell a susținut că oamenii au 20.000 de expresii faciale. Dar în „The definitive book of body language”, publicată în 2004 de Allan și Barbara Pease, acest număr a crescut la 250.000.

Un sfert de milion de expresii faciale diferite... Nu e de mirare că trebuie să citiți un ghid despre limbajul corpului pentru a le decoda. Cercetări științifice recente sugerează că numărul real de expresii faciale este de fapt mai aproape de 21.

Există cărți despre limbajul corpului care promit succes în sala de ședințe, dormitor, baruri și restaurante. Acestea promit succes la serviciu și acasă, împreună cu modul de a vă „citi”  prietenii și vecinii. Aceste cărți populare au două scopuri principale (în afară de a câștiga bani) - explică cum să citești „ca un expert” limbajul corpului, dar și cum să-l simulezi pentru un efect maxim.


Afișări dominante

„The definitive book of body language”, de exemplu, ne spune că o postură cu picioarele depărtate și mâna pe curea este folosită de „bărbații macho și duri”. Este un semnal sexual puternic, care funcționează. Autorii menționează că „Acest gest le spune celorlalți: sunt viril; pot domina”, motiv pentru care această poziție este obișnuită la bărbații aflați în căutarea de partenere.

Milioane de oameni cumpără aceste cărți și încearcă să recreeze poziția cu picioarele depărtate, poziția cu mâinile pe șold, cu mâinile în spatele capului și coatele „aliniate în mod amenințător”. Autorii spun că acesta este un gest aproape exclusiv masculin „folosit pentru a-i intimida pe alții”.

Este greu să nu găsești aceste poziții puțin comice, parțial pentru că aceste semnificații „secrete” au fost promovate atât de intens în aceste cărți de succes și parțial pentru că sunt pur și simplu ridicole.

Aceste cărți sunt pline de imagini statice ale limbajului corpului – și aceasta este o problemă fundamentală, deoarece limbajul corpului este dinamic: corpul este în mișcare. Nu poți să rămâi imobil în poziții recomandate toată ziua.

Dar asta nu înseamnă că limbajul corpului nu este important. Semnificația sa este imensă, deși nu este de 12 ori mai puternică decât comunicarea verbală, așa cum au susținut unii.


Ce e corect și ce e fals
În cartea mea „Rethinking Body Language” susțin că pentru a citi cu exactitate limbajul corpului trebuie să știi unde să cauți. S-ar putea să nu existe 20.000 de expresii faciale diferite, dar fața poate să dezvăluie stările emoționale. Asta până când persoana începe să încerce să se controleze, de exemplu, mascând emoțiile cu un zâmbet.

Deci, cum poți deosebi un zâmbet fals de un zâmbet autentic? Un zâmbet autentic implică mușchii din jurul ochilor și dispare încet de pe față. Un zâmbet de mascare fals părăsește fața brusc, așa cum a arătat psihologul american Paul Ekman în experimentele sale de pionierat care leagă emoțiile și expresiile faciale. Deci, pentru a decoda expresiile faciale mai precis, trebuie să vă concentrați asupra a ceea ce se întâmplă atunci când zâmbetul fals dispare. Se întâmplă rapid, dar poate fi foarte revelator.

O altă problemă cu natura statică a acestor cărți despre limbajul corpului este că vorbirea și limbajul corpului sunt strâns legate, așa cum a susținut psihologul american și expert în psiholingvistică (psihologia limbajului) David McNeill în cartea sa din anul 2000 intitulată „Language and Gesture”.

Când oamenii vorbesc, ei fac adesea mișcări spontane și inconștiente ale mâinii care ilustrează conținutul a ceea ce spun. Nu există dicționar pentru aceste mișcări, dar sunt generate împreună cu vorbirea în sine. Cercetările mele au arătat că aceste mișcări sunt pline de informații utile, iar atunci când oamenii nu pot vedea aceste gesturi, nu au acces la aceste informații.

Uneori mișcarea gestuală și vorbirea nu se potrivesc. Un vorbitor ar putea spune „eu și partenerul meu suntem foarte apropiați”, dar mâinile lor indică un decalaj semnificativ, mai degrabă decât apropiere. O altă persoană spune „am ambiții foarte mari”, dar mâna lui nu se ridică atât de sus pe cât te-ai fi așteptat dacă persoana ar fi simțit cu adevărat ceea ce a spus.

Am argumentat în cartea mea că în cazuri ca acesta gestul inconștient este adesea indicatorul mai de încredere decât gândului exprimat. Dar trebuie să știi despre ce vorbesc interlocutorii pentru a înțelege gesturile.

Este mult mai ușor să minți eficient în vorbire decât în gesturile însoțitoare, deoarece aceste mișcări sunt cuplate în moduri complicate de vorbirea în sine. Mișcarea mâinii începe chiar înainte de discurs și apoi partea semnificativă a gestului coincide exact cu termenul (cuvântul) relevant.

Este greu să sincronizezi în mod corect vorbirea cu gesturile atunci când minți. Din nou, totul ține de mișcare și de sincronizare, precum și de legătura strânsă și inconștientă dintre vorbire și limbajul corpului.

Traducere și adaptare după: The truth about reading nonverbal cues
Credit imagine: Pexels/Jopwell

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.