În 1975 un doctor cardiolog de la Harvard, Herbert Benson (n. 1935) a scris o carte, împreună cu Miriam Z. Klipper: „The Relaxation Response” (Răspunsul de relaxare), în care a propus o tehnică de relaxare preluată în timp în mai multe domenii, inclusiv cel medical. Benson spune că nu a avut pretenția că vorbește despre o inovația a lui, ci despre o tehnică veche, experimentată de om de-a lungul a multiple generații. Benson a ajuns la tehnica sa de relaxare, prezentată sub forma unei proceduri mai jos, după ce a testat o serie de adepți ai unui curent numit „meditația transcendentală”, observând că aceștia, în meditație, își puteau scădea în câteva minute anumiți parametri metabolici. Studii suplimentare au arătat că meditația poate scădea presiunea arterială după doar câteva săptămâni de practică.


Componentele esențiale ale meditației

Benson spune că patru elemente asigură o meditație eficientă:
• un dispozitiv mental (se referă la un mecanism care să țină mintea sub control, cum ar fi focalizarea asupra a ceva ori repetarea unui cuvânt);
• o atitudine pasivă (ignorarea gândurilor care au tendința de a „năvăli” în conștiința individului);
liniște;
• o poziție confortabilă.

Ulterior, doar două componente au fost găsite esențiale pentru obținerea relaxării: dispozitivul mental și  atitudinea pasivă.

Scopul exercițiului de relaxare propus de Benson este activarea sistemului nervos parasimpatic, care este responsabil pentru relaxare.

Prin practicarea tehnicilor de relaxare se pot obține: reducerea activității hormonilor de stres, scăderea presiunii sanguine și a ritmului cardiac.

Tehnica de relaxare a lui Benson:

1. Așează-te într-o poziție confortabilă.
2. Închide ochii.
3. Relaxează-ți toți mușchii, începând de la picioare și progresând până la mușchii feței.
Treci, treptat, prin fiecare parte a corpului, până te asiguri că mușchii sunt relaxați. Ține-i relaxați. Relaxează-ți inclusiv limba.
4. Renunță la orice fel de gânduri.
5. Respiră prin intermediul nasului. Devino conștient de (focalizează-te pe) respirația ta.
6. Inspiră, iar pe măsură ce expiri, spune „unu” (sau orice alt cuvânt vrei) în mintea ta. Vei folosi „dispozitivul mental”, așadar, o dată pe un ciclu inspirație-expirație. Respiră lent, natural.
7. Continuă timp de 10 până la 20 de minute.
Poți deschide ochii pentru a verifica timpul, dar nu utiliza o alarmă. Când termini, stai liniștit câteva minute, la început cu ochii închiși și mai târziu cu ochii deschiși. Nu te ridica în picioare câteva minute.
8. Menține o atitudine pasivă pe timpul meditației, iar relaxarea se va produce într-un ritm propriu.
Nu-ți face griji cu privire la nivel de relaxare obținut. Când apar gânduri care vă distrag, încearcă să le ignori, fără să te oprești asupra lor, concentrându-te pe repetarea lui „unu”.

Odată cu practica, relaxarea ar trebui să se instaleze cu din ce în ce mai puțin efort. Practicați tehnica o dată sau de două ori pe zi, dar nu după masă (două ore), deoarece procesele digestive par să interfereze cu procesul de generare a relaxării. Este preferabil să practicați această tehnică înainte de masa de dimineață și masa de seară.

Important! Pentru a vă putea ține de un asemenea exercițiu, este ideal să stabiliți o rutină zilnică, așa cum aveți rutina spălării pe dinți.


Dacă ai încercat această tehnică, nu uita să revii și să ne dai feedback. Adică să scrii un comentariu :)


 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.