Ce am putea înțelege din titlul celor de la Hotnews? Că Pentagonul a construit un panou în spațiu? Că l-a făcut pe Terra și l-a trimis apoi în spațiu, varianta mai probabilă?

Nu știm, dar știm că autorul nu are simțul limbii și nici curiozitate de a afla ce înseamnă și cum se folosește un cuvânt banal, „a dezvolta”.

Ce înseamnă „a dezvolta”?

DEZVOLTÁ, dezvólt, vb. I.
1. Refl. (Despre materie, fenomene) A trece prin diferite faze progresive, spre o treaptă superioară; a evolua, a se transforma.
♦ A se extinde dobândind proporții, însemnătate, forță; a crește, a se mări.
♦ (Despre ființe) A evolua crescând treptat (în sens fizic); a crește; (despre oameni) a evolua treptat (în ceea ce privește intelectul).
2. Tranz. A amplifica în mod creator (o doctrină, o teorie, o idee), a completa cu idei, cu informații noi.
3. Tranz. A expune amănunțit; a desfășura. Oratorul dezvoltă subiectul.
4. Tranz. A produce, a degaja. Unele fermentații dezvoltă căldură. – Et. nec.
Sursa: DEX '09 (2009), via dexonline.ro

Cum puteți observa, niciunul dintre sensurile posibile ale verbului „a dezvolta” nu se potrivește cu contextul din titlul articolului menționat.

O altă „forțare” a verbului este în formula: „X a dezvoltat o relație cu Y”, cu sensul de „X a stabilit o relație cu Y”.

Cel mai probabil această utilizare la întâmplare a verbului are loc într-un context al diluării simțului limbii multora dintre noi, pe fondul amestecării sensurilor diferite ale cuvintelor asemănătoare din română și engleză.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.