• Legătura dintre disponibilitatea cunoașterii și răspândirea cunoașterii este foarte redusă.

 • Un lucru extraordinar pe care fizicienii l-au observat despre natură, deși nu au nicio explicație, este că undele electromagnetice, în vid, și undele gravitaționale au aceeași vitează, c. Nu este nimic în cosmos care să ne dea vreo idee de ce ar trebui să fie așa. Practic, după ce Einstein a stabilit că nimic nu depășește viteza luminii în vid, nimic nu pare să îndrăznească să-l contrazică! Nici măcar undele gravitaționale.
Ideea care apare este că trebuie să fie un element comun sau o justificare comună pentru viteza identică a celor două tipuri de unde.

 • Cumva, pe nedrept, fotonul a pierdut lupta pentru titlul de „particula lui Dumnezeu” cu mult mai obscurul, dar la fel de importantul, boson Higgs
Fotonul a fost totuși „invocat” de Dumnezeu în faimoasa declamație biblică: „Să fie lumină!”. 

 Paradoxal la prima vedere, dar nimeni nu a văzut vreodată un foton. Acesta este doar un obiect din natură care generează un semnal electric în urma interacțiunii cu proteine din globul ocular.
Consecința este că, în fapt, nimeni nu a văzut niciodată nimic. Una dintre concluziile incredibile, dar de necombătut ale științei. Nu avem acces în mod nemijlocit la realitate.
Faptul că dispunem totuși de o hartă 3D a obiectelor din jurul nostru indică un mister extraordinar al evoluției.

 • Îmbătrânirea presupune deteriorarea progresivă a organismului. Astăzi sunt din ce în ce mai mulți preocupați de acest lucru, tratând îmbătrânirea ca o boală, căutând soluții diverse pentru a bloca procesul îmbătrânirii.
Dar îmbătrânirea este degradarea sistemică a organismului, fiecare sistem cu problemele lui.
Sistemul cardiovascular se degradează, rezultând ateroscleroza.
Musculatura se diminuează, rezultând sarcopenia.
Oasele se fragilizează, rezultând osteoporoza.
Cartilagiile articulațiilor se distrug în timp, rezultând osteoartrita (artroza).
Sistemul nervos se degradează, rezultând demența.
Ochii își pierd capacitatea de a focaliza, rezultând prezbiopia.
Urechea degenerează, rezultând presbiacuzia.
Sistemul imunitar își pierde eficiența, rezultând imunosenescența.
Toate acestea sunt, cel mai probabil, imposibil de combătut cu tot felul de suplimente alimentare ori diete exotice.

 • După ani de lectură cu privire la alimentație am ajuns la o serie de concluzii care sunt neortodoxe, dar mi se pare că au sens.
1. Atunci când diversele studii vorbesc, la modul general, despre impactul unui produs asupra sănătății, concluziile cel mai probabil sunt incomplete, greșite, înșelătoare și/ sau nerelevante.
De exemplu, nu cred că sunt argumente pentru a spune că este nocivă pentru sănătatea omului carnea roșie, deși astăzi pare să fie considerat un adevăr aproape incontestabil. Cred, în schimb, că este nocivă o foarte bună parte din carnea roșie din supermarket. De ce? Are legătură cu modul în care a fost crescut animalul pe care-l mâncăm. De exemplu, carnea de vită are la bază porumbul cu care a fost hrănit animalul, pentru că este ieftin și ușor de livrat în ferme, dar o vită (vacă) ar mânca iarbă, dacă ar putea.
Cartea unui animal transformat în obiect de inventar, hrănit nenatural, blocat în țarcuri de câțiva metri, bolnav mai tot timpul, nu poate fi același produs cu cea cu care s-a obișnuit organismul uman să se hrănească de-a lungul mileniilor.
Același lucru se poate spune și despre legume: cele din agricultura de consum sunt lipsite de gust și pline de diverse substanțe administrate plantei pentru a produce ceea ce se vinde repede și într-o formă vizuală impresionantă.
2. Deși este în creștere un curent al celor care nu vor să moară, nu cred că alimentația și exercițiile fizice pot asigura, cu certitudine, o sănătate de fier și viață lungă. Sunt alți factori care nu pot combătuți prin cele două: zestrea genetică, mediul de viață, stresul asociat ocupației/ preocupărilor fiecăruia etc.
Sigur, alimentația și activitatea fizică sunt utile, dar nu pot fi considerate soluție infailibilă împotriva bolilor și cu atât mai puțin împotriva morții.
3. Deși pare că e nevoie de o știință secretă pentru o alimentație echilibrată, lucrurile sunt departe de asta astfel. 
Hrănește-te cu alimente „normale”, pe care le găsești în natură, care să includă multe fructe și legume, evită AUP, fă mișcare, de orice fel, nu bea mult, nu fuma. Și ți-ai maximizat șansele de a avea o viață lungă și sănătoasă.
Dar oamenii vor soluții spectaculoase, nu plictisitoare. Dar, din fericire, soluțiile sunt simple și... plictisitoare.

 • Nu e deloc o metaforă dacă spun că ne hrănim cu Soare.
Atunci când mâncăm un fruct sau o plantă, energia care a permis copacului/ plantei să crească este solară. Fotonii veniți de la Soare sunt transformați, prin fotosinteză, și stocați sub formă de molecule biochimice.
Atunci când un animal mănâncă fructul/ planta, energia solară se transferă de la unul la altul, iar dacă noi mâncăm respectivul animal, rămânem în același circuit al energiei solare.

 • O excelentă opțiune pe care ne-o oferă YouTube este cea de a rula mai rapid videoclipurile. Faptul că pot schimba viteza la 1,24 ori 1,5 mă „convinge” să am răbdarea de a urmări clipuri lungi, la care, altfel, aș renunța, dat fiind timpul lung, pe care nu-l am, pe care ar trebui să-l aloc. Nu e chiar așa o mare diferență în ce privește timpul, dar este un factor psihologic convingător.

 • Ceea ce schimbă lumea în mod vizibil și fundamental este ingineria, care produce lucruri.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.