O informație incompletă și fără context este stimulativă, cerând participarea cititorului. Generează indignare și comentarii pe rețelele sociale. De aceea, printre altele, manipularea și conspirațiile de tot felul sunt atrăgătoare. De aceea o informație completă este plictisitoare.

Orice exprimare a unei preferințe este echivalentă cu o limitare. Simplul fapt al exprimării preferinței întărește această limitare. Fie că e vorba despre muzică, lecturi, activități fizice etc.

Lumea are locurile ei de absorbție a suferinței, speranței, nenorocirilor de tot felul, ororii sau bucuriei. Și absorbite și izolate în diverse locuri, ele par că sunt în dozaj mic în lume.
Un spital adună suferința, speranța și, uneori, oroarea.
O biserică atrage tot spectrul emoțiilor umane, de la extaz mistic și speranță la deznădejde și durere.
O pușcărie atrage acele spirite care nu și-au încăput în carapace, uneori din prea multă lipsă, alteori din surplus, uneori din obișnuința cu răul, alteori din lipsă de auto-control.

Unul dintre cele mai mari secrete pentru omul modern este acela că lumea este astfel făcută, încât modul de viață recent este unul care în mod aproape cert te va îmbolnăvi la bătrânețe. Tot ce trebuie să faci pentru a păcăli acest sistem, în principiu imbatabil, este să te hrănești corespunzător și să faci un pic de mișcare.
Altfel spus, sănătatea omului este azi abordată ca ceva ce trebuie rezolvat când se strică (ceea ce, aproape sigur, se va întâmpla), în loc să fie tratată ca ceva ce trebuie păstrat. Secretul este aici!

Două idei, din câte știu complet noi, în modul în care sunt justificate, au rezultat pe timpul scrierii cărții „Călătorie la granițele gândirii”: 1 - că realitatea obiectivă nu este posibilă, pentru că ce spunem despre lume ține de modul de interacțiunea cu lumea, care este nedeterminat și 2 - că liberul-arbitru nu poate fi lămurit, pentru că intră în conflict cu modul în care raționăm. Pe larg, în carte.

În fapt, atunci când practici meditația, nu meditezi; dacă prin meditație înțelegi proces, traversare de straturi de profunzime, căutarea și atingerea unei revelații.

De regulă, este ușor de luptat împotriva răului atunci când lupta este de la distanță, ipotetică, atunci când ne imaginam (doar) că-l întâlnim.
În practică, avem o greu de înțeles sfială la contactul cu răul, iar de multe ori proximitatea îl fac să-și piardă aparența malefică, mulți devenindu-i complici sau adepți.
Apropierea duce la diluare, la inconsistență.

Puțini sunt cei care inovează sau inventează, care stau în spatele progresului omenirii.
Puțini sunt cei care ajută pe cei în nevoie, gratuit, și dau măreție acestei specii pline de putini, hitleri și nenumărați nepăsători.

Deși cei mai mulți nu știu ce cred ei înșiși despre diverse subiecte, știu sigur că cred ceilalți: „Oamenii spun; oamenii cred; oamenii afirmă; oamenii vor șamd”.

Roșia și corelația vs cauzalitatea.
La sfârșitul sec. XVIII, un mare procent de europeni se temeau de roșie. Fusese supranumită „mărul otrăvitor”, crezându-se că bogații care o consumaseră s-au îmbolnăvit și au murit. 
Adevărul era însă că europenii bogați foloseau farfurii de cositor, care aveau un conținut ridicat de plumb. Roșiile au o aciditate ridicată, iar puse pe farfurii, făcea să iasă plumbul din acestea, ducând la decese din cauza otrăvirii cu plumb.
Cum nimeni nu a făcut legătura între farfurie și otravă, roșia a fost considerată... otrăvitoare.

Cum 10 mii de ani se pot comprima în 5 minute...
În 2019 cercetători de la Google au anunțat că au obținut „supremația cuantică”, afirmând că au reușit să efectueze calcule cu calculatorul cuantic  în doar 3 minute și 20 de secunde, care ar fi durat 10 mii de ani pe un calculator clasic. Recent cercetători chinezi au reprodus calculele respective, în 5 minute, pe un calculator clasic...

Cei care studiază câinii au ajuns la concluzia că aceștia nu știu că numele dat de stăpâni este chiar numele lor. Mai degrabă asociază o anumită înlănțuire de sunete (numele dat de om) reprezintă ceva interesant, la care ar trebui să fie atenți.

Tot din lumea animală, este interesant de văzut cum funcționează optimizarea biologică. La pisici, trecerea de la alergare la galop se face exact la viteza la care cantitatea necesară pentru galop este mai puțină decât cea necesară pentru alergare.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.