Prosopagnosia este o tulburare neurologică determinată de leziuni ale creierului, mai exact ale unei regiuni denumite "girusul fusiform", care se manifestă prin inabilitatea de a recunoaște fețele. Cei cu această afecțiune pot vedea diferitele părți ale feței umane, dar nu pot folosi informația de care dispun pentru a distinge o persoană de alta.

Oliver Sacks, un autor foarte cunoscut specializat în neuropsihologie, a făcut cunoscut chiar înainte să moară, în 2015, că a suferit de această afecțiune. Unul dintre cazurile din cărțile sale se referea la propria sa persoană, deși din lectura cărții nu rezultă acest lucru.



În roșu, zona afectată la cei cu prosopagnosia


Iată un caz de prosopagnosie, așa cum l-au descris doi cercetători, Cole și Perez-Cruet, în 1964:

”Pacientului i s-a arătat o fotografie cu el și i s-a solicitat să identifice persoana din imagine. Acesta a afirmat că e posibil să fie el, dar nu e sigur.

Apoi i s-a prezentat o poză a examinatorului și deși petrecuserăm ore împreună, iar acum eram față în față, cu poza în fața lui, pacientul nu a putut identifica persoana din imagine...
La finalul testului pacientului i s-a prezentat din nou o poză cu sine, cerându-i-se să identifice persoana din imagine; pacientul nu a putut spune cine e în fotografie”.

În prezent, afecţiunea este incurabilă, singurul remediu este cel compensatoriu, prin stimularea celorlalte simţuri pentru recunoaşterea persoanelor din jur (auz, miros, simţul tactil).

— ••• —
Articolul este parte din cartea "Introducere în psihologie" de Russell A. Dewey
CUPRINS
(Cap.2: Sistemul nervos uman) - (Partea 2: Neuropsihologia) - Prosopagnosia

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.