Încă de pe vremea vechilor egipteni leziunile cerebrale au asigurat cea mai bogată sursă de date despre relația dintre creier și comportament. Neuropsihologia se ocupă cu studiul acestei relații. Vă invităm să citiți în continuare o introducere în acest subiect.

Creierul poate fi vătămat prin accidente, tumori ori atacuri cerebrale. Poate fi grav afectat prin înec aproape fatal, infarct miocardic, blocare a căilor respiratorii (înecare cu mâncare, de exemplu) și orice altă acțiune care blochează furnizarea de oxigen creierului.


Rănile penetrante sunt o sursă evidentă de vătămare a creierului. Acestea survin atunci când un glonț ori alte proiectile penetrante lovesc craniul și afectează creierul.

Vechii egipteni știau că organul fizic al minții este creierul. Au tras această concluzie observând efectele rănirii prin penetrare a creierului.

Accidentul vascular cerebral. Cauze și primele măsuri

Rănile penetrante sunt o parte din tipurile de leziuni ale creierului care oferă informații neuropsihologilor. Atacurile cerebrale, cunoscute doctorilor ca accidente cerebrovasculare ori AVC (accident vascular cerebral), sunt, de asemenea, o cauză majoră de rănire a creierului.

Atacurile cerebrale au câteva cauze. Printre aceste cauze: depozite de grăsime în arterele creierului (ateroscleroză), îngroșarea și întărirea pereților arterelor (arterioscleroză) ori formarea de cheaguri în arterele mai subțiri (tromboză).

Un cheag format undeva în organism poate fi adus la nivelul creierului prin intermediul sângelui (embolism). Uneori sângele este blocat în anumite zone ale creierului unde arterele se umflă (anevrism) ori se rup (homoragie).

Patru din cinci victime ale atacului cerebral suferă întâi un atac temporar. Acest tip de atac este numit atac ischemic tranzitor și este provocat de scurte întreruperi ale fluxului de sânge. Simptomele sunt: slăbiciune ori amorțeală într-o mână, picior, mușchi facial, dificultăți de vorbire, vedere încețoșată, surzire, pierderea echilibrului, dureri de cap bruște și schimbări abrupte de personalitate.

Atacul ischemic tranzitor durează doar câteva minute (foarte rar mai mult de o oră), iar efectele dispar foarte repede, așa că tot episodul este rapid uitat. Cu toate acestea nu e indicat să ignori aceste simptome, pentru că în 5 ani de regulă urmează un accident vascular cerebral.

Un atac cerebral este indicat de simptome care durează mai multe minute. Dacă se întâmplă, este extrem de important să ajungi cât mai repede la spital.

Doctorii pot injecta o substanță numită activator de plasminogen  și dizolva cheagul, dar asta trebuie făcut imediat după survenirea atacului cerebral. Dacă pacientul vine la spital într-un interval de câteva ore de la apariția atacului, efectele negative pot fi anulate. Altfel, efectele pot fi definitive.

Articolul este parte din cartea "Introducere în psihologie" de Russell A. Dewey
CUPRINS

(Cap.2: Sistemul nervos uman) - (Partea 2: Neuropsihologia) - Cauzele leziunilor cerebrale



Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.