Cuplu vârstnicTolstoi a scris în primele rânduri ale cărţii sale Anna Karenina: „Familiile fericite sunt toate la fel; fiecare familie nefericită este nefericită în felul ei propriu.” Nicholas Stinette (Universitatea de Stat Oklahoma) şi-a propus să vadă care sunt asemănările din familiile fericite.

 

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.16: Sex, prietenie şi iubire) - (Partea a IV-a: Arta iubirii) - Secretul relaţiilor de succes pe termen lung


El a studiat 100 de familii în care atât mariajul, cât şi relaţiile dintre părinţi şi copii păreau a fi neobişnuit de bune.

Familiile fericite au împărtăşit următoarele calităţi:
1. Membrii familiei îşi arătau frecvent şi în mod spontan aprecierea unul faţă de celălalt.
2. Comunică simplu şi bine, înfruntând conflictele deschis şi încercând să le rezolve – nu doar stabilind un avantaj oarecum îndoielnic al persoanei în „drepturi”.
3. Au un grad ridicat de unitate spirituală şi împărtăşesc valori şi obiective comune.
4. Fac o mulţime de lucruri împreună (Mace, 1977).

Lauer şi Lauer (1985) au intervievat 351 de cupluri care erau împreună de 15 ani sau chiar mai mult. Din acest grup, 300 au spus că erau fericiţi căsătoriţi, 19 au spus că erau nefericiţi, dar că au stat împreună din diverse motive şi în 32 dintre cazuri un membru era fericit şi celălalt nefericit. Cele 300 de cupluri fericite au subliniat în mod constant câteva  idei:
1. Partenerul de cuplu era privit ca pe un bun prieten, o persoană care ar fi aleasă ca şi prieten, dacă el sau ea nu i-ar fi fost partener de căsătorie.
2. Cuplurile erau implicate în căsătorie şi fiecare membru al cuplului era dispus să lupte din greu la menţinerea acesteia. Ei susţineau declaraţii precum „Căsătoria este un angajament pe termen lung” şi „Căsătoria este sacră”.
3. Exista şi o mare înţelegere şi compatibilitate în multe din domeniile majore de interes, cum ar fi filozofia de viaţă, viaţa sexuală, cât de des să îşi arate afecţiunea şi obiectivele sau scopurile relaţiei.
4. Mai era şi o dorinţă de a căuta în complexitatea partenerului. Dintre cei care au răspuns, mulţi spuneau, „soţul meu s-a dezvoltat mult mai interesant.” Alţii ziceau: „Am încredere în partenerul meu”,  „Noi râdem împreună” şi „Noi avem un schimb de replici care ne stimulează.”

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.