CreativitateO a treia cale de a realiza contopirea cu lucrurile din afara sinelui este munca de creaţie. Un artist de cele multe ori se pierde în munca lui.  Sensul sinelui separat şi singuratic dispare în timpul unui act creativ. Activitatea creativă nu trebuie să implice arta sau muzica.

 

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.16: Sex, prietenie şi iubire) - (Partea a IV-a: Arta iubirii) - Activitatea creativă


Cu toate că acestea sunt cu siguranţă cele mai bune exemple. În orice s-ar „băga” o persoană poate fi calificată drept activitate creativă... de la a modifica o maşină la a juca tenis ori a citi.

Creativitatea ca o soluţie la problema existenţei umane reprezintă o soluţie bună, în comparaţie cu primele două. Dar are unele dezavantaje, după cum a arătat Fromm. În primul rând, responsabilităţile de adult pot să nu mai lase timp şi pentru creativitate şi chiar cel mai bine plătite locuri de muncă pot deveni rutină după un timp. În al doilea rând, activitatea creatoare este adesea o activitate solitară. Aceasta poate fi satisfăcătoare, dar, uneori, aceasta ne ţine departe de celelalte persoane.


Luaţi în considerare soluţia acestui student.

Când am studiat Arta de a iubi a lui Fromm, am învăţat despre activitatea creativă că este o modalitate de a realiza contopirea cu ceva din afara egoului. Fromm a spus că acest lucru se poate întâmpla cu oricare activitate creatoare, cum ar fi sportul, muzica sau pictura. Nu mi-am dat seama niciodată că atunci când călăream eram implicat în acest tip de uniune.

Ori de câte ori sunt supărat, într-o stare proastă sau singur, mă duc la grajduri şi călăresc pentru câteva ore. Acest lucru îmi îndepărtează imediat mintea de la toate presiunile. Când sunt cu caii uit de tot şi fac cu plăcere ceea ce fac în acel moment. Mă simt una cu calul, pentru că el nu îmi poate vorbi înapoi şi nu mă poate distrage. Majoritatea oamenilor vor să aibă un fel de companie atunci când sunt singuri, dar eu tot ce am nevoie este compania calului meu şi o plimbare liniştită prin ţară. Şi când mă întorc acasă, toate problemele mele au dispărut, pot gândi clar din nou.

Din păcate, nu există un grajd în jur pe aici unde să pot merge atunci când mă simt deprimat. De asemenea, nu am mereu timp pentru toate activităţile, din cauza volumului de muncă. Dar când vine vara, sunt înapoi la grajduri pentru a mă relaxa în lumea mea mică. [sursa autorului]

Studentul are o bună „soluţie la problema existenţei”, dar eseul lui ilustrează, de asemenea, două dificultăţi pe care Fromm le vede la soluţia activităţii creatoare. Activitatea creativă a studentului este solitară şi este ceva ce nu se poate realiza întotdeauna în viaţa din ce în ce mai ocupată de adult.

Activitatea creativă nu trebuie să fie solitară şi nu trebuie să fie atât de romantică sau artistică precum călăritul. Un student a scris:

"Dacă există un lucru în această lume care mă face să mă simt bine atunci când orice altceva eşuează este de ridicatul greutăţilor la sala de gimnastică. Acest lucru începe să fie creativ de când ajung la sală, dar mă bucur de el complet. Greutăţile servesc mai multor scopuri diferite. Mai întâi de toate este un excelent mod de a transforma agresiunea. Chiar şi mama mea îmi spune că dacă sar peste un antrenament că devin greu de suportat. În al doilea rând, greutăţile servesc şi nevoii mele de a deveni mai bun într-un fel. Cred că este o muncă grea şi o muncă grea depusă pentru rezultate. Este cu siguranţă o formă de iubire (pasiunea pentru o activitate). Nu există un sentiment mai bun decât acela de a merge la sală să fac exerciţii şi să aud pe cineva spunând „Oh, ce bine arăţi.” În al treilea rând, este o uniune care se formează la sala de sport cu ceilalţi halterofili. Toată lumea acolo se străduieşte să atingă aceleaşi obiective de bază, cu mici influenţe cu caracter personal. Este un sentiment pe care toată lumea îl împărtăşeşte, care uneşte grupul. Pentru mine, ridicarea greutăţilor este forma mea supremă de activitate creatoare". [sursa autorului]

Imagine: virus69.deviantart.com/art/Creativity-44827499

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.