Disciplina cunoscută sub numele de psihologia sănătăţii acoperă practic domeniul de preocupări proprii medicinei comportamentale şi psihologiei medicale. Diferenţa este una de accent. Un psiholog specializat ​​în psihologia sănătăţii este mai mult implicat în medicina preventivă şi în promovarea modului de viaţă sănătos.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.14: Frontierele psihologiei) - (Partea I: Psihologie şi medicină)


Aceasta include:

- acţiuni de promovare a întreţinerii fizice
- o bună nutriţie şi controlul greutăţii
- programe de eliminare a fumatului, a abuzului de alcool şi a produselor chimice
- prevenirea accidentelor
- screeningul pentru hipertensiune arterială
- auto-îngrijire medicală corespunzătoare
- managementul stresului
- măsuri preventive de îngrijire a sănătăţii pentru copii

Pentru a înţelege importanţa psihologiei sănătăţii este de ajutor să luăm în considerare schimbările dramatice ale cauzelor deceselor din ultimii 100 de ani. În urmă cu un secol, principala cauză de deces era infecţia. Oamenii se puteau  îmbolnăvi şi muri în termen de câteva săptămâni, la orice vârstă, datorită infectării unei răni ori a unei infecţii virale sau bacteriene comune, cum ar fi tuberculoza, poliomielita, variola sau malaria.

Ce schimbări au înregistrat cauzele tipice de deces în secolul trecut? De ce acest lucru indică o nevoie pentru psihologia sănătăţii?

Un secol mai târziu, toate aceste boli au fost fie eradicate, fie diminuate (deşi tuberculoza ameninţa cu o revenire în unele zone). Acum, oamenii mor în primul rând din cauza bolilor şi a accidentelor cauzate de comportamentul lor, altfel ei pot trăi până la o vârstă înaintată. Cele mai importante cauze ale deceselor premature sunt strâns legate de comportament. Acestea includ bolile de inimă, cancerul şi accidentele auto.

Psihologii specializaţi în domeniul psihologiei sănătăţii se străduiesc să-i convingă pe oameni să fie buni cu propriile corpuri, pentru ca ei să poată duce o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă. Acest lucru presupune efortul de a-i face pe oameni să-şi modifice comportamentul în scopul prevenirii obezităţii, al renunţării la fumat, al utilizării centurii de siguranţă, al evitării scrierii de mesaje sau a băuturii în timpul şofatului, pentru a le spori şansele de a rămâne în viaţă până la o vârstă avansată.


Ce exemplu a folosit Kirschenbaum după moartea lui Jerry Garcia?


Daniel Kirschenbaum, director al Centrului de Medicină Comportamentală din Chicago, a schiţat acest scenariu la scurt timp după moartea marelui chitarist Jerry Garcia în 1995:

Imaginează-ţi că eşti un medic de succes din San Francisco din anul 1992 şi simbolul muzicii rock Jerry Garcia intră în cabinetul tău pentru un control. După exprimarea recunoştinţei tale în faţa marelui chitarist pentru bucuria produsă de muzica lui, conversaţia ia o întorsătură dojenitoare. Trebuie să-l avertizezi că fumatul, dependenţa de droguri, supraalimentarea îl vor ucide în termen de trei ani (Sleek, 1995).

Posibil ca această "dojană" nu să nu fie bine primită. Dar acesta este exact tipul de mesaj pe care o mulţime de oameni din societatea modernă trebuie să-l audă înainte de a fi prea târziu. În secolul 21, principalele cauze ale deceselor au fost toate puternic influenţate de stilul de viaţă, adică, de obiceiuri comportamentale. Prin urmare, psihologia - care poate fi pusă în slujba schimbării comportamentului sau a obiceiurilor - este tot mai relevantă pentru domeniul medicinei.

 

Traducere de Maricica Botescu, cu acordul autorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.