Introducere in psihologieO persoană care suferă de tulburarea disociativă numită tulburare de depersonalizare se simte ireală sau ruptă de mediu, ca şi cum el sau ea s-ar fi schimbat într-un mod fundamental şi misterios, devenind o altă persoană sau trăind într-un vis.

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.12: Psihologia anormalului) - (Partea a II-a: Axa 1 a DSM-IV) - Tulburările de depersonalizare



Care sunt simptomele unei tulburări de depersonalizare?

O varietate a unei tulburări de depersonalizare implică experienţe în afara corpului sau sentimente de detaşare de corp.

Charlotte D., o femeie în vârstă de 19 ani, recent divorţată, a fost trimisă la un serviciu de sănătate mintală ambulatoriu de către medicul ei, datorită experienţelor cu mai multe "vrăji", în timpul cărora mintea ei părăsea corpul şi ajungea într-un loc ciudat dintr-un alt stat... Avusese patru episoade de "călătorie", în timpul stării de veghe, care au durat de la 15 la 20 de minute. Experienţele descrise de ea erau asemenea unei trăiri din vis, ea simţind că braţele şi picioarele sale nu mai erau ataşate de corp şi că persoanele din jurul ei o percep ca pe un fel de zombi. De obicei, era ameţită şi avea dureri de stomac, timp de câteva ore după fiecare vrajă. (Coleman, Butcher & Carson, 1984, p.222).

În Manualul DSM-IV se specifică faptul că "experienţele de depersonalizare sau de derealizare induse în mod voluntar în practicile meditative şi de transă, care sunt predominante în multe religii şi culturi, nu trebuie să fie confundate cu tulburările de depersonalizare" (DSM-IV, p. 488).

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.