Introducere in psihologieStarea disociativă cea mai dramatică şi neobişnuită este tulburarea de personalitate multiplă (MPD), care a fost redenumită tulburarea de identitate disociativă (TID) în ediţia a IV-a a manualului DSM. Detalii despre acest tip de tulburare, în cele ce urmează.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.12: Psihologia anormalului) - (Partea a II-a: Axa 1 a DSM-IV) - Tulburarea de identitate disociativă


"Tulburarea de personalitate multiplă", numită tulburare de identitate disociativă în DSM-IV

TID apare atunci când există două sau mai multe instanţe executive sau euri care se schimbă pe rând la controlul aparatului mental al unei persoane. După cum s-a menţionat în discuţia despre personalitatea multiplă, în capitolul 11, TID poate fi descrisă ca fiind un "sindrom de stres post-traumatic cu origine în copilărie". În cazurile cele mai bine documentate, tulburarea a fost cauzată de traume emoţionale suferite de timpuriu în viaţă.


Ce este amnezia disociativă?

O altă tulburare disociativă descrisă în DSM-IV este amnezia disociativă: uitarea temporară a informaţiilor cu caracter personal. De obicei, aceasta pleacă de la o traumă. De exemplu, un tânăr a accidentat din greşeală o tânără fată. El a crezut pentru moment că a ucis-o, deşi s-a dovedit că aceasta fusese doar uşor rănită. El a plecat după ce a aflat că era OK, dar câteva ore mai târziu a fost găsit rătăcind fără ţintă. Nu-şi mai ştia numele. Atunci când rudele au venit la camera de urgenţă şi au vorbit cu el, memoria i-a revenit treptat.

Acesta este un caz tipic de amnezie disociativă în mai multe privinţe. Pierderea de memorie a fost declanşată de un incident stresant şi a fost reversibilă. Amnezia disociativă este interesantă pentru psihologii care studiază memoria, deoarece pare să arate o separare între sistemele memoriei pentru informaţii cu caracter personal (care sunt afectate de amnezia disociativă) şi cele ale memoriei pentru fapte şi proceduri (care nu sunt afectate). De exemplu, o persoană cu amnezie disociativă poate să nu-şi cunoască numele, dar ar putea să ştie cine a câştigat ultimele alegeri, cât fac 7+5 şi cum se leagă şireturile la o pereche de pantofi. Doar memoria autobiografică este afectată.

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


OK, conținutul site-ului a fost și va rămâne gratuit,
dar chiar ne-ar ajuta dacă ne-ai sprijini cu
o donaţie.


PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro