PsihologieO altă problemă binecunoscută atunci când vine vorba de sondaje are legătură cu modul de formulare a întrebărilor. Rezultatele pot varia considerabil în funcție de modalitatea concretă în care este formulată o întrebare.

 

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.1: Psihologie şi ştiinţă) - (Partea a IV-a: Cercetarea bazată pe observaţie şi experimentală) - Sondajele şi  formularea întrebărilor


Cum a influențat modul de formulare a unei întrebări un sondaj referitor la avort?

Realizatorii de sondaje de la New York Times Și CBS News au efectuat un experiment în care le-au pus oamenilor următoarea întrebare:

Credeți că ar trebui să existe un amendament al Constituției care să interzică avorturile sau un astfel de amendament nu ar trebui să existe?

Doar 29% au răspuns ”da” la această întrebare. 62% au spus nu, iar restul erau indeciși. Mai târziu, acelorași oameni li s-a pus următoarea întrebare:

Credeți că ar trebui să existe un amendament al Constituției care să protejeze viața copiilor nenăscuți sau un astfel de amendament nu ar trebui să existe?

De această dată, 50% dintre respondenți au spus ”da” și 39% au spus ”nu”(Dionne, 1980). În mod evident, modul de formulare a întrebării a influențat rezultatul.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.