IubireÎntr-o carte clasică denumită Colors of Love (Culorile dragostei) (1973), J.A Lee a definit şase tipuri de relaţii care ar putea fi etichetate drept dragoste. Acestea sunt: eros, ludus, storge, pragma, mania şi agape. Iată în continuare la ce se referă fiecare.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.16: Sex, prietenie şi iubire) - (Partea a III-a: Tipuri de relaţii) - Şase tipuri de iubire

Eros este iubirea romantică, pasională – ceea ce Tennov a numit iubirea intensă. În acest tip de relaţie, iubirea este cel mai important lucru din viaţă. Lee a spus că a căuta frumuseţea fizică sau un tip ideal simbolizează, de asemenea, acest tip de dragoste.

Ludus este un fel de joc sau dragoste fără angajamente. Minciuna face parte din acest joc. O persoană care urmăreşte dragostea ludică poate face mai multe cuceriri, dar rămâne fără angajamente.

Storge este un proces care se desfăşoară lent, iubirea bazată pe prietenie. Persoanele din acest tip de relaţie îşi doresc să participe la toate activităţile împreună. De cele mai multe ori, storge duce la o relaţie pe termen lung, în care sexul poate să nu fie foarte intens sau pasional.

Pragma este o relaţie pragmatică, practică şi reciproc avantajoasă. Aceasta poate fi nu tocmai romantică. O persoană care tinde spre acest tip de relaţie poate căuta un partener la locul de muncă sau în locul în care persoana petrece timpul. Sexul este probabil văzut ca pe o problemă de natură tehnică necesară pentru a face copii, în cazul în care sunt doriţi.

Mania este o iubire obsesivă sau posesivă, plină de gelozie şi extremă. O persoană îndrăgostită în acest fel este posibil să facă ceva nebunesc sau prostesc, cum ar fi urmăririle. Filmul Fatal Attraction (Atracţie fatală) prezintă acest tip de iubire.

Agape este iubirea blândă, afectuoasă, atentă, frăţească, altruistă nu egoistă. Aceasta este relativ rară. Maica Tereza a arătat acest fel de iubire pentru oamenii săraci.

Hendrick, Hendrick, Slapion-Foote şi Foote (1985) au constatat că bărbaţii au şanse mai mari să simtă tipul ludic de dragoste, în timp ce femeile sunt mult mai predispuse la pragma.

Studiile despre cuplurile fericite căsătorite de peste 30 de ani au arătat că acele cupluri care au evaluat căsătoriile lor ca fiind extrem de satisfăcătoare au descris relaţia în termeni care semănau cel mai mult cu dragostea erotică decât cu celelalte cinci tipuri. Acest lucru ar putea fi surprinzător, având în vedere constatările menţionate anterior că relaţiile de tip iubire intensă tind să izbucnească mai repede în rândul liceenilor. Cu toate acestea, ar putea exista cazul în care relaţiile pe termen lung care conţin atât prietenia, cât şi scânteia pasională să îndure şi să ofere satisfacţie ambelor părţi, mult mai probabil decât relaţiile care sunt discrete şi pragmatice.

Un sondaj de opinie realizat într-o clasă cu mai mult de 250 de elevi la două cursuri de psihologie introductivă americană, primele cinci tipuri de relaţii erau familiare din experienţa personală la peste 80% dintre ei (din propriile relaţii sau din cele ale persoanelor cunoscute). Pe de altă parte, mai puţin de 10% dintre studenţi ştiau pe cineva care şi-a exprimat tipul agape.

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


OK, conținutul site-ului a fost și va rămâne gratuit,
dar chiar ne-ar ajuta dacă ne-ai sprijini cu
o donaţie.


PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro