MemoriaÎn articolul anterior am vorbit despre modelul celor trei cutii al memoriei. Dar la fel ca toate modelele şi teoriile cu influenţă, modelul Atkinson-Shiffrin a atras numeroase critici. În continuarea articolului vă invităm să citiţi pe scurt care sunt acestea.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.6: Memoria) - (Partea a II-a: Diverse tipuri de memorie) - Critici ale modelului Atkinson-Shiffrin


1. Depozitele senzoriale sunt sisteme senzoriale, nu sisteme de memorie în sensul în care cei mai mulţi oameni se gândesc la termenul de „memorie”.

2. Modelul celor trei blocuri de memorie sugerează că nu există nimic între memoria de scurtă durată şi cea de lungă durată. Totuşi, dovezile demonstrează că informaţiile se pot situa undeva între extremele atenţiei active şi stocării pe termen lung. Amintirile pot trece printr-un fel de „perioadă de încălzire” în afara atenţiei. Cu alte cuvinte, nivelurile intermediare ale activării sunt posibile.


3. Modelul celor trei blocuri de memorie implică faptul că există un singur sistem de termen scurt şi unul pentru termen lung. În realitate, există multe sisteme de memorie care operează în paralel (de exemplu, diferite sisteme pentru vedere, limbă şi memorie olfactivă). Fiecare are operaţii de scurtă şi lungă durată.


4. Modelul Atkinson-Shiffrin nu oferă suficientă atenţie proceselor inconştiente. Cercetătorii moderni au descoperit că formele de memorie inconştiente şi implicite sunt mult mai comune decât procesele de memorie direcţionate în mod conştient.

Pe scurt, vechiul model Atkinson-Shiffrin are limitele lui. Rămâne totuşi o schemă utilă, în parte fiindcă fiecare cercetător este familiarizat cu ea şi o foloseşte pentru a propune noi căi de a privi memoria.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.