Albert EinsteinEinstein este astăzi sinonim cu geniu; această identificare este pe deplin justificată, căci teoriile lui Einstein au avut o influenţă copleşitoare asupra ştiinţei în general (deci nu doar asupra fizicii). Dar cât de deştept era? Cât a fost IQ-ul lui Einstein?

 

Coeficientul de inteligenţă (IQ - intelligence quotient), concept ce a fost inventat de Wilhelm Stern (1871-1938) în 1912, este un instrument de măsură a performanţei intelectuale a unei persoane. Probabil că cei mai mulţi cititori au efectuat cel puţin o dată în viaţă un test IQ; dacă nu în cadru formal, măcar au încercat acasă să-şi afle potenţialul intelectual. IQ-ul este determinat pe baza administrării unui test specific şi al cuantificării performanţelor intelectuale rezultate în urma evaluării rezultatului testării, raportat la vârsta subiectului testat.

Există o scară a valorilor ce corespund coeficientului de inteligenţă, care are următoarea semnificaţie:

IQ Semnificaţia
peste 140 excelent
120-139 foarte bun
110-119 bun
90-109 mediu, normal
80-89 scăzut
70-79 foarte scăzut
sub 69 extrem de scăzut

 

Dar să ne întoarcem la întrebarea noastră: care a fost IQ-ul lui Einstein?. Adevărul este că nu există date credibile care să ne facă să credem că Albert Einstein a efectuat vreodată un test de determinare a coeficientului de inteligenţă. Prin urmare IQ-ul lui Einstein este necunoscut...

Au existat încercări ale unor psihologi de a evaluat IQ-ul unor genii, ca Mozart, Goethe ori Einstein. S-au bazat pe date biografice în întreprinderea lor. IQ-ul lui Einstein a fost estimat între 160 şi 180, dar această estimare nu reprezintă IQ-ul lui Einstein, ci o plajă probabilă de valori.

 

Pentru a afla mai multe despre creierul lui Einstein, citiţi articolul nostru: "Aventura" creierului lui Einstein.
De asemenea, pentru mai multe informaţii despre gândirea şi teoriile lui Albert Einstein puteţi citi şi:
:: Albert Einstein, citate
:: Einstein - copilul curios şi busola magică
:: Albert Einstein - un geniu în lumea fizicii
:: Este marea eroare a lui Einstein descoperirea secolului?

Bibliografie:
Einstein-website.de
Curiosity.discovery.com

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.