Sunt câteva metode pentru a păstra pâinea proaspătă pentru o perioadă mai lungă, dar frigiderul nu este o soluție.

Pâinea nu se păstrează bine în frigider, pentru că la temperaturi între -8 și 8 grade Celsius apa este eliminată din amidonul pâinii, lăsând-o mai uscată. Prin urmare, contraintuitiv întrucâtva, împotriva regulei care se aplică în cazul multor alimente, și anume că păstrarea la frigider înseamnă păstrarea calității inițiale pentru o perioadă mai lungă, păstrarea pâinii la frigider nu este cea mai bună idee pentru a păstra pâinea proaspătă.

Amidonul din grâu este format din lungi „lanțuri” de glucoză. Amidonul este cel care face pâinea moale și pufoasă. Dar structura acestuia și „relația” lui cu apa nu fac „casă bună” cu temperaturile din frigider.

Este de reținut că dacă ții pâine la temperaturi de -20 grade Celsius, înghețată așadar, amidonul nu se degradează.


Și atunci? Cum trebuie păstrată pâinea?


Dacă lași pâinea pe masă, neacoperită, se întâmplă ce știm toți: se învechește. Pierde apă, prin urmare se usucă, se întărește coaja și devine necomestibilă.

Dacă o lași în punga de plastic în care o pune vânzătoarea de la magazin, aceasta își pierde o parte din calități, coaja nu mai este crocantă, iar miezul devine mai cleios. Pâinea pe care o cumperi deja ambalată în plastic are un mic secret: are mici orificii prin care deshidratarea se face lent, fără a afecta foarte mult calitatea pâinii. Dar, așa cum știți, pâinea învelită în plastic nu va fi crocantă.

O soluție este păstrarea în cutia de pâine, în care să o ții fără a o introduce în pungă. Cutia păstrează procesul de deshidratare sub control, iar coaja își păstrează calitățile inițiale pentru o perioadă mai lungă

O altă soluție, dacă nu ai o astfel de cutie, este păstrarea într-o sacoșă de in. Materialul permite ca pâinea să „respire”, adică deshidratarea are loc lent, pâinea păstrându-și calitățile dorite pentru o perioadă mai lungă.


Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.