Exercitiu fizicTe mănâncă foarte tare pielea atunci când alergi, mergi pe bicicletă sau ridici greutăţi? Dacă da, ai putea suferi de o alergie care-ţi provoacă mâncărimi atunci când faci exerciţii fizice. Cea mai tare alergie din lume? Sigur, poate – asta dacă nu ai forma care face un iad chiar şi din urcatul scărilor.

 

 

 

Aşa cum explică Roberta Kwok într-o postare recentă din Last Word on Nothing, boala se numeşte ”urticarie colinergică”. Conform lui Kwok – care crede că e posibil ca ea însăşi să aibă această alergie – simptomele, deşi rare, pot fi de-a dreptul chinuitoare:

O căutare rapidă pe Google a scos la iveală plângeri de la zeci de suferinzi, care descriau senzaţia ca pe ”o mâncărime INCREDIBILĂ”, ”iad pur” şi ca fiind suficient de puternică încât să-i facă să-şi dorească să ”se scarpine până le dă sângele”, ”să ia un cuţit şi să-şi taie picioarele” sau  - preferata mea – ”să-şi facă faţa să explodeze”.

În mod ciudat, pacienţii cu urticarie colinergică pot prezenta ”o întreagă paletă de simptome alergice, de la o erupţie cutanată eritematoasă, iritantă, până la o reacţie anafilactică ce le pune viaţa în pericol”. Mai mult, nu toţi oamenii sunt la fel de sensibili la alergie. Kwok, de exemplu, spune că poate practica yoga fără să-i apară mâncărimi, dar nu poate alerga. Ea mai spune şi că tratamentul pentru alergie poate fi greu de găsit:

Unii oameni îşi ameliorează starea luând antihistaminice înainte de a alerga. Cu toate acestea, un pacient de 25 de ani prezenta un caz atât de grav încât începea să simtă mâncărimi chiar şi atunci când urca un rând de scări sau căra cumpărături. Antihistaminicele nu l-au ajutat, însă anticorpii împotriva imunoglobulinei E, o proteină implicată în reacţiile alergice, au făcut-o.

Citiţi mai multe despre mâncărimea indusă de exerciţiile fizice şi alte teorii privind simptomele ei în Last Word on Nothing.


Traducere de Ana Dumitrache după can-you-really-be-allergic-to-exercise-yes-and-it-so.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.