SomnulCât de mult ai dormit noaptea trecută? Chiar şi o lipsă moderată de somn te poate predispune la riscul de a te infecta cu un microorganism dăunător - şi să nu crezi că te poţi obişnui cu zgomotul. Detalii pe această temă, în cele ce urmează.

 

 

 

 

Sistemul imunitar. Nu te stresa (3)

 

Într-un studiu important pe această temă, au fost înregistrate obiceiurile de somn ale 153 de adulţi sănătoşi. Apoi, li s-a cerut acestora să inspire virusul ce provoacă răceala. S-a dovedit că persoanele care dormeau mai puţin de 7 ore pe noapte erau de 3 ori mai predispuse la răceală decât restul grupului. Acest lucru sugerează că oamenii ar trebui să se asigure că sunt bine odihniţi înainte de a fi vaccinaţi, spune Mark Opp, un neurobiolog de la Universitatea din Washington.

Opp recomandă cel puţin 8 ore şi 20 de minute de somn pe noapte. Sună foarte mult, dar el crede că oricine ar putea dormi atât dacă nu ar fi deranjat de absolut nimic. „Dacă iei persoane sănătoase şi le laşi să doarmă atât cât vor, ele vor dormi câte puţin mai mult în fiecare noapte, până când vor ajunge la această perioadă”, spune el.

Calitatea somnului este, de asemenea, importantă şi asta înseamnă că trebuie să te asiguri că tragi un pui de somn într-un loc răcoros, întunecat şi liniştit, spune Opp. Locuirea lângă un loc gălăgios, cum ar fi de exemplu o gară, nu este bună, chiar dacă ai impresia că eşti obişnuit cu zgomotul. „Oamenii vor spune că sunt obişnuiţi cu gălăgia, dar studiile arată că somnul lor tot este deranjat”, spune Opp. „Dacă pun electrozi pe capul lor, activitatea creierului se va schimba de fiecare dată când va trece un tren pe lângă ei. Creierul va reacţiona ca şi cum ar fi treaz”.

 

Sistemul imunitar. Bună ziua, soare! (5)

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea şi adaptarea articolului Immune System, cu acordul editorului, publicat de New Scientist. Reed Business Information Ltd şi New Scientist nu îşi asumă nicio responsabilitate privind eventuale erori de traducere.
Traducător: Irina Duceac

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.