Soarele si sistemul imunitarBolile autoimune, cum ar fi diabetul zaharat de tip 1, scleroza multiplă şi artrita reumatoidă, au o legătură cu lipsa vitaminei D - vitamina soarelui. Mai mulţi oameni mor de cancer cauzat de lipsa vitaminei D decât de cancer de piele. Detalii, în continuare.

 

 

 

Sistemul imunitar. Protejează-ţi somnul (4)

 

Pentru a avea un sistem imunitar sănătos, acesta nu trebuie doar să funcţioneze cât mai mult. Există o categorie destul de largă de boli cauzate de faptul că celulele sistemului imunitar atacă lucruri pe care ar trebui să le lase în pace - organismul în sine. Cunoscute ca boli autoimune, lista include diabetul de tip 1, bolile inflamatorii intestinale, scleroza multiplă şi artrita reumatoidă.

Aceste afecţiuni au fost asociate cu lipsa vitaminei D - aşa-numita vitamină a soarelui. Anumite alimente, ca produsele lactate şi peştele, conţin vitamina D, dar organismul îşi produce cea mai mare cantitate din această vitamină atunci când pielea este expusă la razele ultraviolete ale soarelui.

Se pare că vitamina D joacă un rol important în controlarea sistemului imunitar, şi anume intervine pentru ca acesta să nu reacţioneze la lucruri inadecvate. Primul indiciu care a susţinut această ipoteză a fost faptul că bolile autoimune au o rată de incidenţă mai mare în părţile lumii care au mai puţină lumină solară. Începând de atunci, cercetătorii au aflat că vitamina D suprimă activitatea sistemul imunitar prin inhibarea proliferării celulelor acestuia şi a factorilor semnalizatori ce le îndeamnă să acţioneze. Compusul este chiar luat în considerare şi investigat ca o metodă de a opri respingerea de către organismele oamenilor a transplantelor de organe.

 

 

Efectele soarelui asupra sistemului imunitar nu se limitează doar la vitamina D. Melatonina - un hormon secretat în funcţie de intensitatea luminii de o glandă din creier - stimulează anumite tipuri de celule ce aparţin sistemului imunitar.

Vitamina D este, de asemenea, vitală pentru absorbţia calciului şi pentru sănătatea oaselor. Din păcate, creşterea gradului de conştientizare asupra riscului de a face cancer de piele i-a făcut pe unii oameni să evite soarele şi, prin urmare, a crescut rata de incidenţă a rahitismului la copii.

Lăsând cancerul de piele la o parte, se pare că vitamina D protejează împotriva mai multor tipuri obişnuite de cancer, inclusiv cele ale sânului, prostatei şi colonului. Un grup de cercetători a calculat faptul că, în SUA, mai mulţi oameni mor de diferite tipuri de cancer din interiorul organismului, cauzate de lipsa expunerii la soare, decât de cancerul de piele. E posibil ca oamenii ce mor din cauza cancerului cauzat de lipsa de vitaminei D să fie chiar de 4 ori mai mulţi decât cei care mor din cauza cancerului de piele.

Cam cât timp ar trebui să petreci la soare? Michael Holick, care cercetează vitamina D la Universitatea Boston din Massachusetts, crede că ar trebui să îţi expui mâinile, braţele şi faţa de două sau trei ori pe săptămână, timp de un sfert din perioada ce i-ar fi necesară pielii pentru a se înroşi.

Dermatologii tind să încline în favoarea suplimentelor în locul expunerii la soare, dar pilulele de multivitamine ar putea să nu furnizeze o doză suficient de mare.

 

Sistemul imunitar. Fă exerciţii moderat (6)

 

 

Textul de mai sus reprezintă traducerea şi adaptarea articolului Immune System, cu acordul editorului, publicat de New Scientist. Reed Business Information Ltd şi New Scientist nu îşi asumă nicio responsabilitate privind eventuale erori de traducere.
Traducător: Irina Duceac

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.