(Timp citire: 4 minute)

Comprimarea fişierelor se referă la reducerea spaţiului ocupat de acestea pe mediul de stocare. Dar fişierele nu sunt bureţi, pe care să-i comprimăm  supunându-i unei forţe. Fişierele sunt formate din biţi. Să luăm, de pildă, formatul zip. Orice utilizator de calculator este familiar cu acest tip de comprimare. Ce se întâmplă atunci când cerem utilitarului de comprimare să transforme un fişier în format zip? Imaginile pot fi comprimate ușor, reducând numărul de pixeli și astfel spațiul ocupat pe mediul de stocare de fişierul comprimat, dar în cazul fișierelor de tip text nu este așa de ușor. Nu putem șterge litere din text, cum am șterge pixeli din imagini, întrucât textul nu ar mai fi lizibil.

În acest articol, vom prezenta algoritmul dezvoltat de David A. Huffman pentru comprimarea fișierelor text.

Comentarii -

(Timp citire: 3 - 4 minute)

Stresul şi problemele de zi cu zi au consecinţe de multe ori dramatice asupra organismului. Printre acestea şi afectarea calităţii somnului, care poate fi deteriorată foarte mult. Ce putem face să îmbunătăţim modul în care dormim, atât din punct de vedere calitativ, cât şi al duratei?  O listă de activităţi!

Comentarii -

(Timp citire: 3 minute)


New Horizons

În mai puţin de un an va avea loc una dintre întâlnirile cosmice cele mai aşteptate din ultimii ani: New Horizons, sonda spaţială construită de NASA, va trece la o distanţă foarte apropiată de asteroidul MU69, care se găseşte în centura lui Kuiper, şi  îl va fotografia.

Dacă totul merge bine în mai puţin de un an vom avea fotografii ale unui asteroid extrem de îndepărtat, practic din periferia sistemului nostru solar. În prima zi a anului următor sonda spaţială New Horizons ar trebui să treacă la o distanţă mică de asteroidul MU69, care va deveni cel mai îndepărtat obiect fotografiat de aproape.

Comentarii -

(Timp citire: 3 - 4 minute)


În universul recent galaxiile spiralate sunt comune. Se aprecia că nu şi cele formate în universul timpuriu
Credit: Amanda Smith, University of Cambridge

Recent, cu ajutorul observatorului ALMA, au fost identificate două galaxii situate la limita universului vizibil. Născute acum circa 13 miliarde de ani, în aceste galaxii au fost observate vortexuri enorme de gaz în centru.

Galaxiile din univers sunt precum celulele în organism. Există galaxii enorme cu mii de miliarde de stele, altele care conţin mult mai puţini aştri. Una dintre întrebările fundamentale în astronomie este legată de naşterea şi evoluţia acestor structuri în univers. Universul însuşi a luat naştere acum circa 13,8 miliarde de ani, în urma Big Bangului, un proces care a generat un număr enorm de particule elementare, precum quarcurile, care s-au agregat ulterior în protoni şi neutroni, iar împreună cu electronii au format atomii ce au dat naştere stelelor şi planetelor.

Comentarii -

(Timp citire: 3 - 4 minute)

Un rezultat de excepţie a fost obţinut recent în urma studiului unui trio de stele moarte: un pulsar şi două pitice albe. Măsurarea de precizie a perioadei pulsarului care formează un sistem binar cu una dintre piticele albe a permis confirmarea principiului puternic de echivalenţă al teoriei relativităţii generale a lui Einstein.

Comentarii -

(Timp citire: 11 - 12 minute)

În ultimii ani, CRISPR a fost prezent adesea în mass-media. Experții prezic că această tehnologie de editare genetică va transforma planeta, schimbând radical societatea umană. În comparație cu alte instrumente utilizate pentru ingineria genetică, CRISPR (cunoscut și sub denumirea mai tehnică, CRISPR-Cas9) este precis, ieftin, ușor de utilizat și remarcabil de puternic.

Comentarii -

(Timp citire: 6 minute)

Este ușor să confundăm situația geopolitică actuală cu cea din anii '80. Statele Unite și Rusia se acuză reciproc de implicare în treburile interne ale celeilalte. Rusia a anexat Crimeea în ciuda obiecțiilor Statelor Unite, stârnind îngrijorare privind un posibil conflict militar. Ca și în timpul Războiului Rece, națiunile proiectează și construiesc arme bazate pe tehnologii avansate. Atunci arma preferată era racheta nucleară; astăzi este software-ul, indiferent dacă este folosit pentru atacarea sistemelor informatice sau a unor ținte din lumea reală.

Comentarii -

(Timp citire: 3 minute)

 

Un studiu efectuat cu ajutorul unor tehnici provenind din fizica nucleară arată cum anumite regiuni ale creierului, precum cortexul prefrontal şi regiunea limbică, sunt mai active la femei decât la bărbaţi. Rezultatele acestui studiu ar putea fi utile în tratarea unor afecţiuni precum maladia lui Alzheimer sau a demenţei.

Comentarii -

(Timp citire: 7 minute)


În China  sunt folosite sisteme de recunoaştere facială pentru a identifica pietonii care traversează strada prin locuri nepermise

În mai puțin de o lună, Anul Nou Chinezesc va genera cea mai mare migrație umană de pe Terra. În timp ce mulți plănuiesc să călătorească în orașele lor de origine pentru a participa la reuniunile familiale, mai multe milioane de cetățeni chinezi au fost incluși în lista neagră de către autorități, fiind "necalificați" pentru a rezerva bilete de avion sau bilete pentru trenurile de mare viteză.

Comentarii -

(Timp citire: 18 - 19 minute)


Gaură neagră devorând o stea-partener

Universul este un loc misterios. Planetele, stelele, galaxiile - toate au misterele lor, încă neexplicate de ştiinţă. Dar nimic nu este mai straniu şi mai uimitor decât găurile negre. Au fost "formulate" întâi pe spatele unui plic, dar însuşi cel care le-a sugerat prin ecuaţiile sale, Albert Einstein, nu le-a crezut ca fiind posibile. Mulţi dintre fizicieni şi-au exprimat scepticismul privind realitatea găurilor negre. Iată povestea incredibilă a descoperirii găurilor negre, a modului în care a avansat cunoaşterea acestora şi a modului în care găurile negre afectează structura fundamentală a Universul.

Comentarii -

(Timp citire: 3 - 4 minute)

 

Noi forme de tatuaje, care folosesc tehnologii moderne, au fost puse la punct în ultimul an. De la tatuajul muzical la cel viu, bazat pe bacterii, tatuajele vor putea în viitor nu doar să ne individualizeze printr-un desen personalizat, ci şi să ofere informaţii legate de starea de sănătate a purtătorului sau despre pericole ambientale.

Comentarii -

(Timp citire: 3 - 4 minute)

La o distanţă de circa 1.500 de ani-lumină de noi se afla o stea, KIC 8462852, pentru care a fost măsurată o variaţie bizară a intensităţii luminii. Să fie oare acesta, aşa cum au speculat parte dintre cercetători, un posibil semn al unei existenţei unei civilizaţii extraterestre extrem de avansate?

Comentarii -

(Timp citire: 7 minute)

Automatizarea şi inteligența artificială transformă producția de bunuri, activitatea din marile companii și activitatea de vânzare cu amănuntul, oferind noi oportunități de explorare, dar şi generând amenințări pentru cei care nu se adaptează. Universităţile se confruntă cu provocări asemănătoarea, dar aceste instituţii au arătat dificultăţi în a le înţelege.

Comentarii -

(Timp citire: 7 minute)

 

Două lucruri vrem să discutăm în acest articol. Unu: cum conceptele pe care le folosim ne manipulează şi ne împiedică să vedem realitatea. Doi: cum conceptele pe care folosim evoluează, iar neînţelegerea acestei evoluţii reprezintă sursa altor neînţelegeri.

Comentarii -

(Timp citire: 5 minute)

 

Algoritmii sunt  o parte esenţială din instrumentarul oricărui programator, dar cunoştinţe de bază despre subiect pot fi de ajutor şi neprogramatorilor în rezolvarea de probleme. În articolul de faţă vom vorbi despre o metodă de rezolvare a problemelor numită Divide et impera şi vom explica un algoritm de sortat numere folosind această metodă.

Comentarii -

(Timp citire: 4 minute)

Prima imagine focalizată a Sagittarius A*, gaura neagră din centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, realizată de către telescopul spaţial în raze X NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array)
Imagine: wikipedia.org

Găurile negre reprezintă un adevărat pericol pentru dezvoltarea şi evoluţia vieţii în Univers. Radiaţia emisă în perioada în care acestea “înghit” materia din apropiere distruge atmosfera şi viaţa de pe planetele situate prea aproape. Ca rezultat,  eventualele forme de viaţă dintr-o rază de circa 1000 de ani-lumină faţă de gaura neagră din centrul galaxiei noastre, de exemplu, nu ar fi avut şanse de supravieţuire.

Comentarii -

(Timp citire: 4 minute)

 

Adesea auzim politicienii, atunci când trebuie să justifice o măsură contestată de  o parte a societăţii, că au "votul oamenilor" care le sprijină demersul. Astfel de afirmaţii sunt ilogice şi manipulatoare în acelaşi timp.

Adesea auzim că Hitler a fost votat de populaţia germană în 1933 (cu 44%), prin urmare germanii şi-au meritat soarta de după înfrângere. Dar credeţi că cei care au votat au votat pentru măsurile pe care Hitler le-a luat după ce a devenit cancelar? Pentru Holocaust, al Doilea Război Mondial, ruina Germaniei şamd? Puţin probabil.

Comentarii -

(Timp citire: 2 - 3 minute)

La școală ați învățat mulțimea numerelor naturale, mulțimea numerelor întregi și așa mai departe, dar v-ați gândit vreodată care este suma tuturor numerelor naturale? Parcă v-aţi gândi că ar trebui să fie infinit, nu? Totuși, răspunsul adevărat este -1/12, iar în acest articol tocmai acest lucru vom demonstra.

Comentarii -

(Timp citire: 3 minute)


Magnet "levitând" deasupra unui supraconductor

Într-adevăr, titlul articolului îţi cere imediat să cauţi altceva mai atrăgător pe Net. Dar subiectul e interesant şi cel mai probabil e ceva ce nu ai mai citit până acum, chiar dacă eşti pasionat de ştiinţă. Informaţia relativă este informaţia conţinută de un sistem fizic cu privire la un alt sistem fizic, fără a fi nevoie de o minte care să conţină această informaţie. Ce vrea să însemne asta?

Comentarii -

(Timp citire: 5 minute)

"Scientia", numele site-ului nostru, vine din latină, limbă care constituie o parte semnificativă a vocabularului reprezentativ al limbii române. Semnificaţia termenului "scientia" este aceea de "cunoaştere". Sensul mai restrâns pe care-l are astăzi termenul "ştiinţă" nu exista pe vremea în care latina era "la putere".

Comentarii -

(Timp citire: 3 - 4 minute)


Planeta Ross 128 b (imagine artist)

În jurul stelei pitice roşii Ross 128 orbitează o planetă cu dimensiuni asemănătoare Pământului, care ar putea găzdui viaţa. În vara acestui an un semnal curios provenind din regiunea acestei planete a fost înregistrat de către un radiotelescop terestru; încă nu este clară originea semnalului.

Comentarii -

(Timp citire: 4 minute)

Un grup de cercetători americani de la Princeton University a analizat zeci de mii de site-uri web, reuşind să le identifice pe cele mai periculoase, şi anume cele care colectează informaţii care ne privesc – de la cele personale, la cele legate de cartea de credit sau starea sănătăţii noastre.

Comentarii -

(Timp citire: 4 minute)

 

Doi cercetători americani au efectuat un studiu statistic asupra cutremurelor de mare intensitate din trecut, ajungând la concluzia că în anul 2018 numărul cutremurelor de mare intensitate ar putea să crească, în corelaţie cu încetinirea rotaţiei Pământului.

Comentarii -

(Timp citire: 1 minut)

Vom avea vreodată puterea de procesare pe ne-o dorim? Dacă Legea lui Moore va continua să fie validă în perioada următoare, până în 2030 vom avea circuite în microcipuri la scară atomică. Iar pasul următor va fi să creăm computere cuantice, care au potenţialul de a efectua calcule mult mai rapid decât calculatoarele pe care le putem denumi deja "clasice".

Comentarii -

(Timp citire: 3 - 4 minute)

O misterioasă stea care nu vrea să ”moară” a fost descoperită de către astronomii de la Palomar Transient Factory în constelaţia Ursa Mare, la circa 500 milioane ani-lumină faţă de noi. Această stea continuă să strălucească, în ciuda faptului că, dacă ne bazăm pe teoriile actuale, ar fi trebuit să se fi transformat într-o stea de neutroni sau, mai probabil, într-o gaură neagră de ceva vreme. Descoperirea a fost publicată în revista Nature.

Comentarii -