Infectie pulmonaraPlămânii sunt organe vitale ce asigură necesarul de oxigen al organismului. Ei încep să funcţioneze de la naştere şi se opresc odată cu moartea organismului. Bolile ce pot afecta plămânul sunt numeroase, iar aceştia, deşi sunt afectaţi, trebuie să funcţioneze normal.

 

 

 

 

Vom prezenta în continuare cinci boli ale plămânilor, poate cele mai frecvente.

 

1.    Pneumoniile bacteriene. Acestea reprezintă mai bine de 70% din totalul pneumoniilor, cauza cea mai frecventă fiind infecţia cu pneumococ (Streptococcus pneumoniae), o bacterie descoperită de Pasteur. Boala este mai frecventă la bărbaţi şi la tineri. Bacteria se transmite pe cale aeriană, iar factorii favorizanţi sunt frigul, umezeala şi oboseala. Pneumonia debutează brusc, cu febră, frisoane, dureri toracice şi tuse seacă. Pneumonia netratată şi fără complicaţii durează în medie 9 – 12 zile, iar vindecarea se produce la fel de brusc ca şi debutul bolii: de obicei, în noaptea celei de-a 7-a sau a 9-a zile de boala apare criza pneumococică – temperatura scade brusc la normal, bolnavul transpiră abundent, creşte cantitatea de urină eliminată (poliurie), iar starea generală devine foarte bună.

2.    Astmul bronşic. Este o boală inflamatorie cronică ce se caracterizează prin crize periodice de bronhospasm (scade diametrul bronşiilor brusc, ceea ce face dificilă respiraţia). În crizele de astm, mucoasa căilor aeriene se îngroaşă şi scade diametrul căilor respiratorii. Cauzele astmului sunt diverse şi implică interacţiunea între predispoziţia genetică şi factorii de mediu (fum, praf, pulberi). Astmul bronşic este de două tipuri – alergic şi nonalergic (de cauze necunoscute). Primul tip de astm apare frecvent la copii, cel de-al doilea tip apare la adult şi are o evoluţie mai puţin bună.

 

 

3.    Bronşita cronică. Este o afecţiune caracterizată prin tuse productivă ce durează mai mult de trei luni şi apare regulat pe o perioadă de doi ani. Manifestările bronşitei cronice sunt tusea şi expectoraţia. Cauza cea mai frecventă asociată cu bronşita cronică este fumatul – iritarea permanentă a căilor aeriene, datorată fumului, produce o creştere a numărului de celule caliciforme, care secretă mucus. Ca urmare va fi mai mult mucus în arborele bronşic, ce se va elimina prin tuse. Cantitatea mare de mucus favorizează apariţia infecţiilor bacteriene.

4.    Tuberculoza. TBC-ul este produs de o bacterie – Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch) . Acesta afectează de obicei plămânii, dar poate ajunge şi la rinichi, oase sau creier. Infecţia cu bacilul Koch este diferită de TBC. Cu toţii putem fi infectaţi, dar nu facem tuberculoză. Aceasta apare după asigurarea unor condiţii speciale organismului – frig, umezeală, oboseală, sistem imunitar slăbit. Bacilul se transmite pe cale aeriană şi este foarte rezistent în mediul extern. Tuberculoza se manifestă prin tuse persistentă cu expectoraţii, dureri toracice. Deşi a fost considerată a fi o boală fără tratament, acum se poate trata prin administrarea unor antibiotice puternice. Statisticile la nivel european pun România pe poziţii fruntaşe la numărul de bolnavi de TBC raportat la numărul populaţiei (130 la 100.000 de locuitori).

5.    Cancerul bronho-pulmonar. Cauza principală a cancerului este necunoscută. Se cunosc doar factorii de risc şi pe primul loc a fost pus fumatul (demonstrat prin studii epidemiologice); alţi factori sunt profesia – medii cu pulberi de azbest, gudron, poluarea aerului – incidenţa cancerului bronho-pulmonar este mai mare în ţările dezvoltate - şi factorii ereditari. Cancerul bronho-pulmonar este mai frecvent la bărbaţi, dar raportul dintre sexe a început să scadă în ultimii ani. Simptomele sunt tusea uscată, durerea toracică şi uneori hemoptizie (eliminare de sânge din căile respiratorii). Frecvent, cancerul bronho-pulomar este secundar, adică celulele tumorale provin de la o tumoră situată în alt organ (metastaze pulmonare).

 

 

Bibliografie:
Morfopatologie, Teleman S.
Fiziopatologie specială, Bădescu M.
Semiologie medicală de bază vol I, Stanciu


Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
Susţine-ne pe Patreon!


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro