Relația „complicată” dintre Terra și Lună face ca satelitul nostru natural să se depărteze încet încet de Pământ. Dar modul în care evoluează sistemul solar nu va permite speciei umane, chiar dacă va supraviețui miliarde de ani, să surprindă modelul decuplării Lunii de planeta noastră...

Acum 4,5 miliarde de ani două planete din perioada de formare a sistemului nostru solar au intrat în coliziune. Se mai întâmplă... Din această coliziune colosală au rezultat două corpuri cerești familiare: Terra și Luna. Cele două se influențează gravitațional una pe alta, iar nenumăratele efecte ale Lunii asupra Pământului se resimțit zilnic, chiar dacă nu ne dăm seama, că influența Lunii se vede în maree, multiple acțiuni asupra climei și așa mai departe.

 

Distanţa dintre Pământ şi Lună, raportată la dimensiunea celor două corpuri cereşti.



Citește și: Cum ar fi Pământul fără Lună


Evoluția Lunii



Luna influențează clima terestră. Regresia nodurilor lunare

Luna se rotește în jurul Pământului aproximativ o dată pe lună (27,3 zile), iar orbita este puțin înclinată, în sensul că planul orbitei Lunii în jurul Pământului se află la o înclinare de circa 5 grade față de planul orbitei Pământului în jurul Soarelui.

Cum există această înclinare a planului orbitei Lunii în jurul Terrei în raport cu planul orbitei Terrei în jurul Soarelui, înseamnă că din când în când Luna trece prin două puncte în care primul plan se intersectează cu al doilea plan. Poziția acestor puncte de intersecție (noduri lunare) se modifică încontinuu câte puțin, dacă le-ați marca pe planul orbitei Terrei, la fiecare orbitare completă a Lunii în jurul Terrei. Luna revine în poziția inițială, la primul nod, în 18,6 ani.

Această mișcare are efecte asupra mareei, dat fiind că înseamnă o schimbare a poziției Lunii în raport cu Terra.

Mișcarea Lunii, în funcție locul în care se află în raport cu Pământul, afectează clima locală. De exemplu, după 2030, mai multe regiuni de coastă ale Statelor Unite (dar și alte zone de coastă) pot observa creșterea numărului de zile de inundații, rezultat al ridicării nivelului oceanelor generată de încălzirea globală și fluctuațiile naturale ale mareei.

Citește un articol detaliat despre regresia nodurilor lunare, însoțit de explicații grafice, aici.


Ok, dar când vom rămâne fără Lună?


Luna se depărtează în mod continuu de planeta noastră cu 3,78 cm / an (distanțele au variat de-a lungul timpului). De ce? Are legătură cu modul în care aceasta interacționează cu Terra. În esență, are legătură cu forțele mareice (vezi linkul de mai jos pentru explicații detaliate).

Într-o explicație simplificată, Luna generează mareea, Pământul se rotește și în jurul axei sale (mai repede decât Luna se rotește în jurul Pământului), „valul” de apă mareic se află, așadar, înaintea Lunii, atrăgând Luna către acesta, Luna își mărește un pic viteza sunt influența „atracției” valului mareic, creștere a vitezei ce duce la o îndepărtare lentă de Terra.

Dacă sunt corecte calculele astronomilor, Luna s-ar desprinde din câmpul gravitațional al Terrei în circa 15 miliarde de ani. Asta dacă apucă... O să vedeți mai jos de ce. Dar 15 miliarde de ani chiar e mult! Nici vârsta universului nu este atât de mare (13,8 miliarde).

Citiți și: Cum funcționează mareea  (forțele mareice se manifestă nu doar la nivelul perechii Terra-Lună, ci au efecte inclusiv la nivel intergalactic)


Câteva date privind Luna și Terra:
• Distanţa Pământ - Lună: 384.400 km (distanţa Soare - Pământ fiind de 149.600.000 km)
• Diametrul Pământului: 12.742 km
• Diametrul Lunii: 3.474 km


Luna



Nu vom apuca să vedem Luna plecată

Specia umană nu va fi pe Terra când s-ar împlini „termenul” pentru ca Luna să se decupleze din orbita Pământului.

Care e motivul principal pentru care omul, dacă specia noastră va supraviețui miliarde ani, nu va vedea momentul când dispare Luna de pe cerul nopții? Păi... Soarele.

Soarele este o stea, care urmează ciclul de viață normal al unei stele de dimensiunea sa (vezi în articolul nostru dedicat ce înseamnă acest ciclu de viață stelar).

Soarele va fi destul de stabil în următoarele 5 miliarde de ani, dar după va intra în faza de gigantă roșie. Îşi va mări dimensiunile atât de mult, încât straturile sale exterioare vor ajunge în zona orbitei actuale a Terrei, ceea ce va corespunde unui diametru de aproximativ 200 de milioane de mile. Terra va fi distrusă, împreună cu Luna, înainte ca Luna să apuce să ne părăsească...

Credit imagini Lună: Jakicevich

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Nelu · 1 years ago
    Soarele ne va răpi Luna. Pe axa Tera Soare, atunci cînd Luna este între Tera  și Soare este atrasă cu o forță mai mare de către Soare decît atunci cînd e în partea opusă. Diferența dintre cele două forțe( forța de atracție a Soarelui e mai mică , cînd Luna e mai departe de Soare cu diametrul orbitei Lunii, decît atunci cînd e între Tera și Soare). Deci, acea diferență duce la îndepărtarea Lunii.