De câteva zile multiple publicații „quality” publică o poveste despre Lună și inundații severe. Cică Luna își modifică orbita din cauza unei „oscilații”, iar Terra „se va confrunta cu inundații severe în zonele de coastă”. Să vedem ce se întâmplă în fapt, că dacă Luna a luat-o razna, asta nu e bine cu siguranță și trebuie să știm!

Iată câteva publicații „marcate” de nenorocirea care i se întâmplă Lunii și Terrei: digi24.ro, mediafax, EvZilei, Adevărul, ȘtirileProTv, ziare.com, dcnews șamd. Singurii care sunt mai aproape de informația originală sunt cei de la spotmedia.ro, care nu intră în detalii cu privire la subiect, dar măcar nu bat câmpii, urmând pe scurt firul studiului original.

 



Ce spun articolele din presa noastră, în esență:
- că Luna își schimbă orbita, iar ce se întâmplă se numește „oscilație”;
- că din cauza asta zonele de coastă de pe Terra vor fi inundate, începând cu 2030, pentru circa 10 ani;
- inundațiile ar putea dura o lună sau mai mult.

Prima mea impresie a fost că Luna a scăpat de sub control și a început să „tremure” în orbită. Iar asta e periculos, căci, cine știe, poate scapă de sub influența gravitațională a Pământului și o ia de una singură, ca nebuna, prin sistemul solar. Iar cu ceva ghinion dă peste vreo altă planetă, de strică echilibrul sistemului solar pentru totdeauna și nici nu mai apucă Elon Musk să ajungă pe Marte! Am avut și sentimentul că poate, cum e cazul de mai multe ori când e vorba de articole de știință, să nu fi înțeles presa subiectul :)

Cum stau lucrurile, în realitate:
- Luna își schimbă permanent orbita, așa cum veți vedea mai jos. Nu se întâmplă nimic spectaculos acum. Dacă e să spunem că vorbim despre o „oscilație”, atunci este o oscilație permanentă.
- Nu zonele de coastă de pe Terra vor fi inundate, ci zonele de coastă americane estice (și probabil și altele, dar studiul s-a concentrat pe efectele asupra SUA), pentru că poziția Lunii în raport cu Terra afectează mareele, dar efectele sunt diferite în funcție de zona geografică în care te afli.

 


Distanţa dintre Terra şi Lună, luând în calcul dimensiunea la scară a celor două corpuri cereşti




De la ce a pornit această poveste?

Totul a început cu un studiu publicat în revista Nature pe 21 iunie a.c. Dar jurnaliștii noștri nu citesc studii, pentru că sunt lungi și grele. Așteaptă să scrie vreo publicație mai mare, tip CNN ori NYTimes, apoi traduc rapid, fără să înțeleagă despre ce vorbesc, și aia e! Au mai publicat un articol alarmist, cu speranța că vor veni multe clicuri și mulți bani din publicitate. Pentru că, așa cum mai menționam în alte articole, presa românească nu mai e de mult de informare, ci doar o afacere, fără atenție la calitate, ci doar la cantitate (Adevărul, de exemplu, publică 1.500 articole pe săptămână!).

Articolul, numit sugestiv și clar „Rapid increases and extreme months in projections of United States high-tide flooding” spune în esență, următoarele: după 2030, mai multe regiuni de coastă ale Statelor Unite pot observa creșterea numărului de zile de inundații, rezultat al ridicării nivelului oceanelor generată de încălzirea globală și fluctuațiile naturale ale mareei.

Iată un extras din articolul original:
„Coastal locations around the United States, particularly along the Atlantic coast, are experiencing recurrent flooding at high tide. Continued sea-level rise (SLR) will exacerbate the issue where present, and many more locations will begin to experience recurrent high-tide flooding (HTF) in the coming decades. Here we use established SLR scenarios and flooding thresholds to demonstrate how the combined effects of SLR and nodal cycle modulations of tidal amplitude lead to acute inflections in projections of future HTF. The mid-2030s, in particular, may see the onset of rapid increases in the frequency of HTF in multiple US coastal regions”.

 

 

Ce se întâmplă cu Luna?

Luna se rotește în jurul Pământului aproximativ o dată pe lună (27,3 zile), iar orbita este puțin înclinată, în sensul că planul orbitei Lunii în jurul Pământului se află la o înclinare de circa cinci grade față de planul orbitei Pământului în jurul Soarelui.

Cum există această înclinare a planului orbitei Lunii în jurul Terrei în raport cu planul orbitei Terrei în jurul Soarelui, înseamnă că din când în când Luna trece prin două puncte în care primul plan se intersectează cu al doilea plan. Poziția acestor puncte de intersecție (noduri lunare) se modifică încontinuu câte puțin, dacă le-ați marca pe planul orbitei Terrei, la fiecare orbitare completă a Lunii în jurul Terrei. Luna revine în poziția inițială, la primul nod, în 18,6 ani.

La acestă mișcare se referă publicațiile noastre și o numesc „oscilație” și „schimbarea orbitei”. Această mișcare are efecte asupra mareei, dat fiind că înseamnă o schimbare a poziției Lunii în raport cu Terra.

 

Regresia nodurilor lunare

Liniile punctate indică locurile în care cele două planuri se intersectează, în timp, cu fiecare mișcare orbitală a Lunii, în cei 18,6 ani, timp în care revine la primul punct de intersecție



Pentru a înțelege mareea, explicată ca nicăieri altundeva în limba română, cu efectele sale la nivel planetar și galactic, citiți articolul nostru: Cum funcționează mareea?

 

 

Regresia nodurilor lunare

O explicație mai intuitivă a evoluției orbitei Lunii în jurul Terrei, în cazul în care nu ați înțeles mecanismul în primul videoclip


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.