Soarele s-a format acum circa 4,6 miliarde de ani și conține 99,8 % din masa sistemului nostru solar. Dar cum putem ști noi când a apărut Soarele?

În urmă cu câteva zile am scris un articol despre cum calculăm vârsta stelelor, în care menționam faptul că este, în fapt, foarte dificil să calculăm vârsta acestora, că sunt mai multe metode disponibile, dar nici una foarte precisă, iar că datele cele mai aproape de realitate pe care le avem despre o stea sunt cele referitoare la vârsta Soarelui.

Dar de ce avem date mai sigure atunci când vorbim despre Soare? Cumva, pentru că este steaua cea mai apropiată. Iată de ce acest lucru este important...


Cum calculăm vârsta Soarelui?

Soarele și restul sistemului solar s-au format dintr-un nor rotitor de gaz și praf cosmic, în urma colapsului gravitațional al acestui nor. Pe măsură ce acest nor colapsa, acesta a început să se rotească din ce în ce mai repede și să se niveleze (să devină un disc plat). Cea mai mare parte a materiei a fost atrasă către centrul gravitațional al norului, unde s-a format Soarele - și acesta este motivul pentru care Soarele are 99,8 % din masa sistemului solar.

Calcularea vârstei Soarelui nu se poate face în mod direct, pentru că nu există nicio modalitate de a examina în mod nemijlocit Soarele ori bucăți din acesta.

Dar există o metodă indirectă: datarea celor mai vechi meteoriți, folosindu-i pe cei care supraviețuiesc impactului cu Pământul și pot fi analizați. Această măsurătoare ne dă informații despre vârsta Soarelui pentru că se consideră că cel mai probabil întregul sistem solar s-a format într-o singură etapă, din acel nor de gaz și praf cosmic menționat mai sus. Prin datarea radioactivă a meteoriților, analizând, de exemplu, elementul rubidiu, al cărui timp de înjumătățire este cunoscut, am aflat că sistemul solar (deci și Soarele) are de la formare cam 4,6 miliarde ani.

Așadar, ideea centrală este că toate obiectele cosmice din sistemul nostru solar au aproximativ aceeași vârstă, pentru că sistemul solar a apărut ca urmare a colapsului gravitațional al acelui nor de gaz și praf primordial. Pornind de la această ipoteză robustă, concluzia logică este că dacă stabilești vârsta unui obiect cosmic ce a apărut la nașterea sistemului solar, stabilești vârsta sistemului solar și a celorlalte obiecte cosmice ce au apărut la nașterea sistemului solar, precum Soarele.

Dar și Pământul este tot parte din sistemul solar, deci și o măsurare a vârstei acestuia ne va ajuta să stabilim atât vârsta planetei noastre, cât și a Soarelui. Datarea celor mai vechi roci de pe planeta noastră indică aceeași vârstă: 4,6 miliarde ani.

 

 

Cum știm vârsta Soarelui?





Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.