Simulare computerizată a unirii Căii Lactee cu Andromeda

Galaxia noastră, Calea Lactee, cu un un diametru de 150.000-200.000 ani-lumină, este gazdă a sistemului nostru solar, a altor aproximativ 100-400 miliarde de stele cu planetele lor, precum și a peste 1.000 nebuloase.

Dar Calea Lactee face parte dintr-un grup de galaxii denumit „Grupul Local” (întins pe 100 de milioane de ani-lumină), din care fac parte aproximativ 30 de galaxii, incluzând și galaxii pitice. Centrul gravitațional al grupului este situat între Calea Lactee și galaxia Andromeda, care sunt şi cele mai masive galaxii din grup.



Grupul Local. În stânga-sus, Andromeda, în dreapta-jos, Calea Lactee

 

Specia umană va locui cândva, în 10 miliarde de ani, într-o nouă galaxie, Milkomeda. Asta dacă va supraviețui așa mult...

 

Calea Lactee se va uni cu Andromeda, formând o nouă galaxie

În 10 miliarde de ani galaxia noastră, Calea Lactee, se va uni cu Andromeda. În urma acestui uniri se va forma o nouă galaxie, pe care astronomii au denumit-o deja - Milkomeda (din MILKy Way și AndrOMEDA).

Andromeda se apropie de Calea Lactee cu 418.000 km / oră. Procesul de unificare este unul de durată.

Cele două găuri negre din centrul celor două galaxii vor intra în coliziune la circa 17 milioane de ani după ce galaxiile se unesc; o perioadă cele două găuri negre se vor roti una în jurul celeilalte, așa cum puteți vedea și în simulările de mai jos.

Undele gravitaționale generate de coliziunea celor două găuri negre vor putea fi detectate de potențiale civilizații extraterestre (cu tehnologia potrivită) aflate la 3,25 milioane ani-lumină de noul centru galactic.


Urmărind simulările de mai jos, trebuie avute în vedere două aspecte importante, pentru o înțelegere mai „realistă” a fenomenului:
1. pentru un observator uman acest fenomen, de unire a celor două galaxii, este unul extrem de lent (vitezele din videoclipuri sunt, desigur, super-exagerate)
2. distanțele dintre corpurile din interiorul galaxiilor sunt atât de mari, încât e greu de spus câte coliziuni vor avea loc atunci când galaxiile se întrepătrund, dar în nici un caz nu va fi vorba despre un fenomen similar ciocnirii a conținutului a două roiuri de grauri legați la ochi, intrând unul în altul.


Citește aici cât de aglomerat este sistemul nostru solar cu asteroizi.

 

Două simulări ale unirii galaxiilor

 


O simulare pe computer arată cum galaxia Calea Lactee (stânga) și Andromeda (dreapta) vor trece una pe lângă alta în circa 4 miliarde de ani, înainte de a se uni într-o singură galaxie, după alte 6 miliarde de ani. Numerele de-a lungul laturilor cadrului în care se derulează simularea indică distanța în kiloparseci (1 kiloparsec este egal cu 3.260 ani-lumină).

 

 


Articol inspirat de ScienceNews

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.