Luna la orizontProbabil că aţi observat că atunci când Luna este la linia orizontului, dimensiunile ei sunt schimbate, fiind mai mare. Dar chiar este Luna mai mare? De ce ar fi? Dar dacă nu este, de ce apare astfel? Misterul dăinuie de mii de ani. Aflaţi mai multe în acest articol.

 

Faptul că Luna pare mai mare la linia orizontului decât atunci când este privită altundeva pe bolta cerească reprezintă una dintre enigmele cele mai vechi încă nerezolvate de ştiinţă.

 

Luna la orizont
Luna la orizont

 

Unii cercetători au crezut că de vină este fenomenul de refracţie ce ar avea loc atunci când Luna ar fi situată la linia orizontului. În realitatea nu este vorba despre aşa ceva, iar modul cel mai simplu de arăta acest lucru este privirea Lunii la orizont printr-un carton găurit; vom vedea atunci cum, ca prin minune, Luna îşi recapătă dimensiunea cu care suntem obişnuiţi.

Explicaţia cea mai plauzibilă este de natură psihologică, mai exact ar fi vorba de mecanismul creierului ce produce percepţia pentru obiectele care îşi schimbă distanţa. După cum afirmă psihologul american Maurice Hershenson, iluzia că Luna este mai mare la orizont derivă din funcţionarea acestui mecanism în condiţii speciale. În condiţii normale, creierul reglează în mod automat percepţia unui corp care se depărtează ori apropie de noi.  Pentru aceasta, creierul se raportează la obiectele din jur; dacă priviţi într-o oglindă un obiect, fără să aveţi nici un alt obiect cunoscut la care să vă raportaţi, este imposibil să detectaţi dimensiunea acelui obiect, pentru că nu-i cunoaşteţi depărtarea de dumneavoastră.

 

Iluzie optica
Iluzie optică. Luna pare mai mare situată la capătul căii ferate

 

 

În cazul Lunii acest mecanism pare a fi păcălit: atunci când Luna este la orizont, dat fiind că linia orizontului nu este foarte departe de ochi, iar creierul plasează literalmente Luna la orizont, duce la iluzia că Luna este mai mare decât este în realitate. Altfel spus, pentru că Luna îşi schimbă poziţia aparentă, dar cantitatea de lumină pe care o trimite ochiului rămâne aceeaşi, creierul o creditează cu o dimensiune mai mare, ca rezultat al impresiei că se află mult mai aproape decât de obicei.

 

Soarele la orizont
Soarele la orizont

 

Această iluzie nu apare doar în cazul Lunii. De asemenea, atunci când Soarele apune ori răsare, aşadar atunci când se situează la linia orizontului, şi acesta apare mai mare decât atunci când este plasat sub un alt unghi, pe arcul ceresc.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.