Radiatia cosmica de fondPartea a doua a seriei "De la Big Bang până în zilele noastre" a fostului reporter de la New Scientist Peter Hadfield. Aflaţi cum au luat naştere Universul, sistemul nostru solar şi planeta Pământ, ca urmare a unor procese naturale descifrate de oamenii de ştiinţă.

 

De la Big Bang până în zilele noastre (1)

Dacă în prima parte a seriei autorul a trecut în revistă descoperirile ştiinţifice care au ajutat oamenii să înţeleagă dimensiunile în timp şi spaţiu ale Universului, episodul al doilea se opreşte asupra proceselor naturale care au permis dezvoltarea  Universului, de la forma sa timpurie şi continuând cu apariţia primei generaţii de stele, a galaxiilor, a sistemelor solare şi a planetelor asemenea Pământului, a căror poziţionare faţă de steaua mamă permite apariţia vieţii. Titlul original al primelor două episoade ale seriei care conţine 11 videoclipuri este "Istoria Universului pe înţelesul tuturor".

Vizionând clipul de mai jos veţi afla aşadar despre:

  • începutul timpului - explozia primordială - Big Bang-ul;
  • apariţia primilor atomi, în majoritate de hidrogen şi heliu, la 380000 de ani de la Big Bang;
  • radiaţia cosmică de fond şi harta Universului timpuriu obţinută în 2003 la NASA cu ajutorul Wilkinson Microwave Anisotropy Probe;
  • procesele în urma cărora a luat naştere prima generaţie de stele;
  • apariţia primelor galaxii din roiurile de stele, sub influenta gravitaţiei;
  • ciclul de viaţă al unei stele şi formarea elementelor grele;
  • măsurarea vârstei stelelor;
  • procesul cunoscut sub numele de acreţie şi apariţia planetelor şi sistemelor solare;
  • formarea primelor molecule organice pe planetele a căror poziţie faţă de soarele lor permite existenţa apei în stare lichidă.


De la Big Bang până în zilele noastre (3)

 

Videoclipurile sunt guvernate de principiile licenţei Creative Commons, putând fi copiate şi distribuite gratuit, cu condiţia menţionării autorului, în scopuri exclusiv necomerciale şi fără modificări. Canalul Youtube al lui Peter Hadfield poate fi accesat la această adresă. Varianta însoţită de subtitrarea în limba română este disponibilă pe canalul Youtube al utilizatorului FluxMagnetic.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.