Schimbările climatice afectează vremea din diversele zone ale lumii, având efecte precum valurile de căldură extremă durabile.


În urmă cu o săptămână a plouat în Oceanul Pacific, lângă Japonia. Aparent nimic spectaculos. Dar această ploaie a perturbat atmosfera, provocând oscilații ale curenților-jet, vânturi foarte puternice în atmosfera superioară denumite și „unde Rossby” ori „unde planetare”. Aceste unde au fost fost orientate către America de Nord.

Ce sunt curenții-jet?

Pe timpul călătoriei undele s-au amplificat și la un moment dat s-au destructurat, la fel ca un val pe mare sau ocean. Atunci când a avut loc această destructurare s-a creat o regiune de mare presiune staționară deasupra nord-estului Americii de Nord pentru o săptămână.

Acea ploaie „banală” din apropierea Japoniei a generat unul dintre cele mai teribile valuri de căldură în nord-estul SUA și în vestul Canadei, cu temperaturi apropiind 50 °C.

Cum sunt generate valurile de căldură?

Valurile de căldură sunt create atunci când există o presiune atmosferică mare la nivelul solului. Această presiune mare este rezultatul coborârii  (prăbușirii) maselor de aer din atmosferă. Pe măsură ce aerul coboară, presiunea crește, comprimând aerul. Această comprimare este însoțită de creșterea temperaturii, exact cum se întâmplă atunci când umfli roata unei biciclete.

Încălzirea aerului are loc rapid, cu 1 °C pentru fiecare 100 m de coborâre a maselor de aer din atmosfera superioară.

Valurile de căldură au loc atunci când sisteme cu mare presiune se opresc din mișcare; afectează o regiune pentru o perioadă considerabilă, așa cum s-a întâmplat în regiunile mai sus-menționate.

Cum afectează undele Rossby vremea

Sistemele cu mare presiune sunt, așadar, parte din undele Rossby. Aceste unde sunt comune și se formează atunci când masele de aer sunt separate de munți, există largi zone în care plouă ori pe fondul altor fenomene.

Undele Rossby reprezintă principalul element responsabil pentru vreme în afara tropicelor. Uneori acestea unde devin atât de mari, că se contopesc și se autodistrug. Acest fenomen de destructurare este implicat în mod esențial în faptul că devin staționare.

Undele Rossby care generează valurile de căldură sunt localizate la sute de kilometri către vest de locul în care generează valurile de căldură.

Valurile de căldură sunt adesea însoțite de ploi importante la ecuator. Aceste ploi nu sunt doar efecte secundare, ci au și rolul de a întări și prelungi valurile de căldură.

Încălzirea bruscă a atmosferei superioare. Rolul undelor Rossby


Care este rolul schimbărilor climatice în apariția valurilor de căldură?

Știm că o creștere a nivelului de dioxid de carbon în atmosferă duce la creșterea temperaturii medii de la suprafața terestră. Dar deși încălzirea globală este elementul de fundal pentru valurile de căldură, temperaturile extreme sunt produse de mișcările atmosferice de care am vorbit la începutul articolului.

Cum se vor schimba undele Rossby odată cu schimbările climatice? Vor fi mai multe situații de destructurare a undelor Rossby? Vor sta mai mult într-o anumită zonă sistemele cu mare presiune? Va deveni fenomenul ploilor mai intens? Iar dacă da, cum va afecta aceasta valurile de căldură?

Pentru moment, răspunsurile pe care le avem la aceste întrebări sunt incomplete.

Un lucru este sigur: trebuie să înțelegem rapid cum se schimbă vremea pe planeta noastră, întrucât vremea este locală, este cea care are un impact direct asupra comunităților umane și sistemelor naturale.

Pentru asta, printre altele, trebuie să construim modele matematice pe care să le rulăm pe computere super-puternice și care să ia în calcul cât mai multe date.


Articolul este adaptare după articolul „We Need to Understand How Climate Change Is Altering Our Weather” scris de Christian Jakob, professor în știința atmosferei la Universitatea Monash  și Michael Reeder, professor la Universitatea School of Earth, Atmosphere and Environment, Monash, publicat pe TheConversation.
Credit imagine: anthropocenemagazine.org

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.