Agricultura este una dintre cele mai vechi ocupaţii omeneşti, apărută în Mesopotamia. Apariţia agriculturii a determinat formarea primelor aşezări omeneşti şi trecerea de la un mod de viaţă nomad la un mod de viaţă sedentar.
Agresiunea mediului - poluarea (1)
Scurtă prezentare a agriculturii
Agricultura este ocupaţia, îndeletnicirea practicată prin creşterea animalelor şi cultivarea plantelor, cu scopul de a obţine: hrană de origine vegetală sau animală, fibre textile, blănuri, piei şi alte produse.
Agricultura are două ramuri principale cultivarea plantelor şi creşterea animalelor. Acestor două ramuri le sunt subordonate o mulţime de alte ramuri precum horticultura (cultivarea florilor, legumelor, pomilor fructiferi, arborilor ornamentali etc), apicultura (creşterea albinelor), piscicultura (creşterea peştilor), sericicultura (creşterea viermilor de mătase), avicultura (creşterea păsărilor) şi zootehnia (creşterea mamiferelor domestice).
Solul este cultivat cu cereale, folosite pentru pâine şi produsele de patiserie. Horticultura are ca scop obţinerea de fructe, legume, flori şi arbori ornamentali pentru înfrumuseţarea spaţiilor exterioare. Apicultura are ca scop obţinerea mierii şi cerii. Sericicultura oferă mătase naturala, un produs a cărui producere a fost mult timp un secret şi care a avut o mare influenţă asupra istoriei. Zootehnia oferă carne, lapte, piele şi blănuri.
O mica istorie a agriculturii
Precum am menţionat şi anterior, agricultura, una dintre cele mai vechi ocupaţii omeneşti a apărut în Mesopotamia, în 7000 i.Hr, în neolitic. Omul a observat că seminţele şi anumite părţi ale plantelor, dacă li se oferă anumite condiţii (umiditate, sol potrivit etc), cresc şi se dezvoltă. Primele plante cultivate sunt cerealele, cultura orzului fiind foarte răspândită.
Datorită culturii plantelor şi creşterii animalelor, oamenii nu au mai fost nevoiţi sa ducă un mod de viaţă nomad şi s-au sedentarizat. Înainte să cunoască cultura plantelor, omul se deplasa din loc în loc hrănindu-se prin cules, vânătoare şi pescuit. După ce a cunoscut cultura, omul era legat de ogorul său şi a început să-şi construiască adăposturi. Astfel au luat naştere primele oraşe. Acum omul avea mai mult timp liber, nemaifiind nevoit să se afle continuu în căutarea hranei. Timpul liber i-a permis omului să gândească mai mult, s-au apărut artele şi scrierea. Surplusul de alimente, apărut datorită agriculturii a dus la apariţia comerţului. Oameni din diverse regiuni făceau schimb de produse cu alţi din zone diferite, înteţindu-se astfel relaţii dintre zonele îndepărtate, pe lângă schimbul comercial având loc şi un schimb cultural.
Agricultura s-a dezvoltat tot mai mult, uneltele şi tehnicile acesteia îmbunătăţindu-se considerabil. Astăzi agricultura este atât de avansată (în unele părţi ale globului), încât doar o mică parte din populaţie mai lucrează în acest domeniu. Plante care provin şi sunt adaptate unor anumite zone ale globului au ajuns să fie cultivate în altele.
Efectele agriculturii asupra mediului
Efectele agriculturii asupra mediului nu sunt deloc neglijabile, agricultura modificând mult înfăţişarea mediului înconjurător. Pentru a obţine suprafeţe întinse de terenuri agricole omul a început să defrişeze pădurile, să asaneze mlaştinile şi să transforme aceste medii în terenuri agricole. Astfel habitatul multor animale a fost distrus, acestea fiind ameninţate cu dispariţia.
Pentru a distruge organismele considerate dăunătoare omul a creat substanţe chimice numite pesticide, specializate pentru anumite tipuri de organisme fungicide pentru ciuperci, raticide pentru rozătoare, insecticide, erbicide etc. Aceste substanţe nu au ucis doar aşa-zişi dăunători, ci şi organisme utile agriculturii. Prin folosirea pesticidelor, sunt afectate şi insectele utile ca albinele, buburuzele etc. Aceste substanţe se acumulează în corpurile animalelor, animalele din vârful lanţurilor trofice acumulând cea mai mare cantitate din aceste substanţe.
O agricultură avansată este mai mult ca necesară omenirii, populaţia în creştere are nevoie de cantităţi tot mai mari de hrană. Dar ar trebui ca agricultura să devină mai îngăduitoare cu mediul, sa limiteze utilizarea pesticidelor, folosindu-se îngrăşăminte naturale.
Factorii care ameninţă biodiversitatea (3)