Învăţarea profundă (eng. deep learning) este un subset al învăţării automate care stă la baza principalelor realizări din domeniul inteligenţei artificiale din ultima perioadă: recunoaşterea facială, sinteza vocală, crearea de fotografii realiste ale oamenilor, AlphaGO (care a învins cel mai bun jucător uman la go) şamd. Învăţarea automată este o ramură a inteligenţei artificiale.


Dacă nu sunteți familiarizați cu limbajul de bază din domeniul inteligenței artificiale, citiți acest articol: „Învăţarea automată pe înţelesul tuturor”.


Programe dedicate, folosind „învățarea profundă”, vor scrie cod în mod independent

Până recent, programatorii au fost în mod exclusiv oameni. Dar domeniul învățării profunde schimbă definitiv acest lucru, căci computerele sunt deja capabile să scrie cod. De exemplu, SourceAI, o companie franceză, folosește inteligența artificială pentru a scrie cod.

SourceAI încearcă să utilizeze potențialul uriaș pe care-l are GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer), un program extrem e puternic creat de OpenAI, o companie americană. GPT-3 se bazează pe „reţele neuronale profunde” (multiple straturi de „noduri de calcul” (eng. computational nodes) care lucrează împreună pentru a analiza şi prelucra datele existente şi pentru a livra rezultatul final sub forma unei predicţii) pentru a analiza cantități uriașe de text și genera text care pare a fi scris de om. Iată un exemplu, unde răspunsul la întrebare este oferit de GPT-3:



Sursa animației aici.

GPT-3 poate, de asemenea: să scrie e-mailuri, să proiecteze pagini web, să facă traduceri, să diagnosticheze diverse boli, să converseze ca un terapeut șamd.

Cel mai probabil, în 10 ani cea mai mare parte a codului va fi scrisă de mașini. Iar cum acestea nu vor așa ușor distrase ca programatorii-oameni, s-ar putea să fie o revoluție și în calitatea codului. Una dintre problemele grave curente, și anume echipamente al căror soft rămâne rapid neactualizat (când ați actualizat, de exemplu, ultima oară softul routerului Wi-fi? Și dacă ați vrea, s-ar putea să nu aveți cu ce, dat fiind că multe echipamente sunt pur și simplu ignorate, odată lansate pe piață), ar putea fi astfel rezolvată, căci un program nu va uita să furnizeze actualizări și nici nu va părăsi compania.

Și nu știu dacă ați observat, dar până și Google Translate are o calitate mult mai bună decât acum un an!


Inteligența artificială, ca partener de discuție autentic

Da, astăzi încă ne enervează că discuțiile cu „roboții” diverselor companii (cum ar fi cele de telecomunicații) sunt nenaturale și ne dorim să vorbim cu un om. Dar trendul este ireversibil. Vom vorbi cu programe din ce în ce mai des, pe măsură ce acestea devin din ce în ce mai „inteligente”. Softurile inteligente „vorbitoare” au fost utilizate cu 75% mai mult în 2020 decât în 2019.


Mașinile autonome

Deocamdată mașinile autonome sunt mai degrabă subiect de știri, dar tehnologia este deja matură, căci s-au făcut progrese remarcabile. Mașinile Waymo, de exemplu, au rulat deja peste 30 de milioane de kilometri prin 25 de orașe americane. În curând se va ajunge la acel punct în care intrarea acestora pe piață se va face masiv, schimbând fața transportului de călători, de exemplu.

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.