sinucidereAntidepresivele utilizate în prezent au nevoie de 3-8 săptămâni pentru a da rezultate şi sunt eficiente în doar 50% dintre cazuri. Un nou tip de antidepresiv promite să trateze depresia repede, fără prea multe efecte secundare. Profesorul Scott Thempson de la University of Maryland School of Medecine, care a condus cercetările, consideră că "Rezultatele indică o nouă clasă de medicamente antidepresive. Avem dovezi că aceşti compuşi chimici pot înlătura simptomele devastatoare ale depresiei în mai puţin de o zi, înlăturând multe dintre dezavantajele care însoţesc actuala medicaţie".



Antidepresivele curente, ca Prozac şi Lexapro, ţintesc nivelul neurotransmiţătorului serotonină. Din păcate acestea sunt eficiente în doar jumătate din cazuri. Şi chiar şi în cazurile în care au rezultate, este nevoie de 3-8 săptămâni pentru ca efectele să fie resimţite.

Pentru pacienţii cu tendinţe suicidale această perioadă poate fi prea lungă...

Pe de altă parte, mulţi cred că, în fapt, ţintirea nivelului de serotonină nu este eficientă.

Noul compus se axează pe un alt neurotransmiţător, GABA (acid gama-aminobutiric). GABA, în esenţă, reduce activitatea cerebrală în anumite zone care au legătură cu starea de spirit. Noua substanţă diminuează semnalele inhibitorii. Teoretic, rezultatul ar trebui să fie o schimbare, în bine, a stării de spirit.

Profesorul Thompson a afirmat că testele preliminare pe animale sunt încurajatoare: "Aceşti compuşi au produs cele mai bune efecte pe care le putem spera pe timpul experimentelor pe animale. Ar fi extraordinar să descoperim că efectele sunt similare şi pe subiecţi umani. Dacă vor putea rapid elimina simptomele depresiei umane, cum este gândirea suicidară, ar putea revoluţiona modul în care tratăm pacienţii".

Studiu a descoperit că aceşti compuşi afectează doar creierul şoarecilor stresaţi, lăsând creierul celor nestresaţi neschimbat. Acessta înseamnă că efectele secundare ale tratamentului ar putea fi mai puţin severe decât cele generate de antidepresivele utilizate în prezent.

Traducere după new-compounds-that-could-treat-depression-in-24-hours cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.