Un experiment de trei luni demonstrează importanţa unor noi activităţi provocatoare pentru persoanele în vârstă. Persoanele în vârstă sunt adesea sfătuite să se menţină active pentru o sănătate mintală, însă activităţile pasive cum ar fi ascultatul muzicii sau realizarea de puzzle-uri e posibil să nu fie suficient.

 

 

Conform unui studiu recent publicat în Psychological Science, pentru a stimula cogniţia, activităţile trebuie să fie active şi solicitante din punt de vedere mental. În studiul lor, Park şi colaboratorii (2013) au împărţit la întâmplare 221 de persoane cu vârsta cuprinsă între 60 şi 90 de ani într-o serie de grupuri:
- un grup s-a dedicat fotografiatul sau matlasării sau ambelor activităţi şi s-au implicat în această activitate 15 ore pe săptămână timp de peste trei luni;
- un grup de control a participat la activităţi sociale cum ar fi jocurile sau vizionarea filmelor, dar nu au deprins nicio nouă abilitate;
- un alt grup de control a completat rebusuri sau a ascultat muzica clasică;

După trei luni cei care au învăţat fotografiatul sau matlasarea şi-au îmbunătăţit memoria. În comparaţie, cei care au ascultat muzică, au realizat puzzle-uri ori s-au implicat în activităţi sociale nu şi-au îmbunătăţit memoria.

Acest studiu prezintă clar importanta angajării în activităţi solicitante, în special la vârste înaintate. Autorul principal Denise Park a explicat: „Se pare că nu este de ajuns să ieşi şi să faci ceva – este important să ieşi şi să faci ceva necunoscut şi provocator din punct de vedere mental şi care oferă o stimulare mentală şi socială generală. Când eşti în interiorul zonei de confort s-ar putea să fii în afara zonei în care te pui în valoare”.

Acesta este doar unul din puţinele studii care evidenţiază experimental beneficiile menţinerii unei minţi active. Studiile anterioare au fost în corelaţie: cu alte cuvinte prezentau doar o asociere între a sta activ din punct de vedere mintal şi aţi îmbunătăţi abilităţile cognitive. Problema cu aceste tipuri de studii este că nu ştim clar dacă a fi activ din punct de vedere mintal este ceea ce face ca minţile persoanelor mai în vârstă să fie mai ascuţite. De exemplu, cauza ar putea fi că oamenii cu o minte mai ascuţită sunt mai predispuşi să accepte activităţi mai provocatoare. Totuşi, acest studiu este o dovadă bună că, de fapt, activităţile stimulative mental în care oamenii sunt angajaţi sunt cele care provoacă într-adevăr îmbunătăţirea memoriei.

Îmbătrânire „cu succes”

De asemenea, este un studiu minunat pentru că include activităţi de care oamenii ar putea de fapt să se bucure! Cine vrea să stea jos, să exereze din greu aplicaţiile de antrenament cerebral când ar putea să facă ceva amuzant, cum ar fi fotografii? şi desigur, nu trebuie neapărat să fie fotografiatul, trebuie să fie ceva ce necesită un angajament mintal activ. Tu ai putea la fel de uşor să te bucuri de aceste beneficii învăţând o altă limbă străină, jucând bridge sau orice altă activitate rezonabil de complexă şi provocatoare.

Totuşi, este interesant de remarcat, că în acest studiu deprinderea artei fotografiei a fost mai benefică decât matlasarea, probabil, pentru că necesită învăţarea unui număr atât de mare de noi informaţii. Pe de altă parte, matlasarea, după deprinderea iniţială, devine în mare parte o aptitudine mecanică.

Având în vedere creşterea continuă a vârstei medii în ţări, aceste tipuri de descoperiri vor deveni din ce în ce mai importante: „...spre deosebire de instruirea asistată de calculator, angajamentul productiv prezintă posibilitatea de a se auto-consolida şi de a dezvolta învăţare continuă şi stimulare intelectuală. [...] Rezultatele actuale oferă unele din primele dovezi experimentale în susţinerea faptului că învăţarea de lucruri noi şi menţinerea minţii ocupată  pot constitui un  element important pentru îmbătrânirea cu succes a funcţiilor cognitive...”( Park şi colaboratorii, 2013)



Traducere Ioana-Mădălina Ilinca după learning-challenging-new-skills-like-photography-improves-memory cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.