Ganduri negativeAţi repetat vreodată un cuvânt de mai multe ori, până când acesta a ajuns să-şi piardă sensul? E un truc pe care cei mai mulţi dintre noi l-au descoperit în copilărie, când am început să bănuim că în spatele cuvintelor nu stau etichete solide, de încredere, fixe.

 

 

 


Noi dovezi sprijină o tehnică folosită de sute de ani în combaterea gândurilor nedorite

În astfel de momente cuvintele încep să fie resimţite ca fiind alunecoase, deschise la interpretare şi (spuse în şoaptă) interşanjabile.

Oricum ar fi, e un joc distractiv: dacă vă place, încercaţi-l din nou acum: spuneţi-vă numele propriu de mai multe ori cu voce tare până când acesta îşi pierde orice sens.

Acesta efect a fost studiat de psihologi, în mod intermitent, de cel puţin o sută de ani. Dacă cuvintele pot ajunge să nu mai aibă nici un sens prin repetare, putem spera atunci că şi ideile şi gândurile negative pot fi abordate în acelaşi mod.

În zilele noastre, repetarea de multe ori a unor cuvinte face parte dintr-o tehnică terapeutică numită "dezamorsare cognitivă". Teoria spune că, dacă de obicei îţi umblă prin cap tot felul de gânduri negative, este posibil ca puterea lor să se diminueze prin repetare.

Unii psihologi văd acest procedeu ca fiind deosebit de util în tratamentul depresiei. Şi asta tocmai pentru că una dintre componentele cognitive ale depresiei o constituie gândurile negative automate. Astfel de gânduri care se repetă sunt: "sunt lipsit de valoare" sau "sunt un idiot".

Oamenii care se confruntă cu episoade depresive se găsesc de multe ori în situaţia ca aceste tipuri de gânduri să fie reluate la nesfârşit în capul lor.

În teorie, cel puţin, este posibil să faci faţă gândurilor negative de care nu poţi scăpa, încercând să le goleşti de însemnătate (nu uitaţi, suprimarea nu funcţionează şi are tot felul de consecinţe ciudate). Ceea ce fac terapeuţii este să extragă esenţa gândului, de exemplu, "idiot" şi să pună pacientul să-l repete iar şi iar.

Vă veţi întreba, aşa cum am făcut-o şi eu atunci când am aflat de acest procedeu: există dovezi că este funcţional? Dacă aţi mai citit câte ceva pe blogul meu, ştiţi că nu l-aş menţiona dacă nu ar fi existat!


Într-un studiu recent, Masuda et al. (2010) au recrutat 147 de participanţi, dintre care doar câţiva aveau probleme de sănătate mentală. Fiecărui participant i s-a cerut să identifice un gând negativ despre sine şi să-l reducă la un singur cuvânt precum "idiot", "gras" sau "furios". Apoi, ei au evaluat nivelul de disconfort resimţit la auzul acelui cuvânt şi credinţa că acesta îi reprezintă.

Participanţii au fost împărţiţi în cinci grupuri. În unul din ele, ei trebuiau să repete cuvântul iar şi iar, cât de repede puteau, timp de 30 de secunde, înainte de a evalua din nou disconfortul şi gradul de asociere cu propria persoană corespunzătoare acestuia.

Rezultatele au arătat că, în comparaţie cu alte tehnici, inclusiv cu distragerea atenţiei, o metodă de control şi o metodă de dezamorsare mai slabă, tehnica dezamorsării cognitive depline a funcţionat cel mai bine. Participanţii au experimentat cele mai mari scăderi ale credinţei că gândul îi reprezintă şi ale disconfortului asociat lui. Chiar şi cei care au confirmat existenţa simptomelor depresive au considerat exerciţiul util.

La fel ca în repetarea numelui propriu iar şi iar, efectul se estompează. Pe termen lung, este mai bine să încercaţi să schimbaţi conţinutul acestor gânduri sau cel puţin relaţia voastră cu ele.

Cu toate acestea, există unele dovezi noi în curs de certificare, care arată că dezamorsarea cognitivă poate fi utilă şi pe termen lung (Deacon et al, 2011).

În acelaşi timp, avem nevoie uneori să reducem impactul unui gând şi chiar şi un scurt răgaz ne poate ajuta să gândim mai clar pe moment. Când va mai fi cazul, încercaţi această tehnică şi urmăriţi ce se întâmplă.

Traducere de Maricica Botescu după How to Give The Slip to Persistent Negative Thoughts, cu acordul autorului.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.