Fete straine familiareNişte neurologi din Olanda şi Marea Britanie au investigat cazul curios al victimei în vârstă de 62 de ani a unui accident vascular cerebral ale cărei leziuni cerebrale i-au afectat percepţia feţelor familiare, lăsându-i-o intactă pe cea a feţelor necunoscute.

 

 

 

 

Femeia, la care ne vom referi prin iniţialele J.S., avea probleme în a-şi recunoaşte familia, se descurca puţin mai bine când venea vorba de celebrităţi, dar nu avea nicio problemă în a desemna drept non-familiare feţele unor necunoscuţi. Când fiica femeii a venit să o viziteze la spital, aceasta nu a avut nicio problemă în a o recunoaşte pe cea pe care nu o mai văzuse de opt ani, însă se lupta să o identifice pe cealaltă, care o vizita zilnic.

Joost Heutink şi echipa lui au confirmat acest tipar al deficienţelor prin compararea performanţei lui J.S. cu cea a altor trei femei de vârste apropiate, în cadrul unor sarcini de recunoaştere facială. Pe lângă faptul că prezenta o recunoaştere deficitară a rudelor (şi, într-o mai mică măsură, a celebrităţilor), J.S. a afirmat de asemenea că înfăţişarea membrilor familiei sale era distorsionată. De exemplu, ea a spus că nepoţii ei păreau extrem de graşi şi că erau foarte bronzaţi. J.S. mai avea şi o problemă generală în a recunoaşte expresiile faciale emoţionale.

Detalii suplimentare au fost obţinute din evaluările conductanţei pielii (o evaluare a excitaţiei fiziologice) atunci când femeia privea diverse feţe. Aceasta a arătat că ea experimenta o mai mare excitaţie după ce se uita la feţele membrilor familiei decât la cele ale unor necunoscuţi sau celebrităţi. Acest lucru este normal, deşi apogeul şi latenţa acestei excitări erau întârziate faţă de cele ale participanţilor din grupul de control.

Deci care este explicaţia pentru tiparul deficienţelor lui J.S.? Cei care sunt familiarizaţi cu neuropsihologia s-ar putea duce cu gândul la Sindromul Capgras, care îl face pe pacient să creadă că una sau mai multe rude au fost înlocuite de un impostor. Însă J.S. nu are acest sindrom. Oamenii suferind de Capgras spun că impostorul seamănă perfect cu persoana reală. Prin contrast, J.S. nu crede că rudele ei sunt impostori, ci doar are probleme în a le identifica şi are impresia că înfăţişarea lor a fost modificată.

 

 

 

Boala lui J.S. are câte ceva în comun şi cu prosopagnosia - o tulburare specifică ce afectează recunoaşterea facială. Însă, din nou, aceasta nu se potriveşte exact cu profilul neuropsihologic al lui J.S. . La urma urmelor, capacitatea ei de a desemna feţele unor străini ca fiind necunoscute a fost aproape intactă. Mai mult, regiunea cerebrală care este de obicei afectată în cazul prosopagnosiei – zona FFA (fusiform face area) – a fost neatinsă la nivelul creierului lui J.S. .

Joost Heutink şi colegii săi cred că o parte din răspuns s-ar putea regăsi într-o boală rară numită prosopometamorphopsia, care face ca feţele oamenilor să fie percepute ca fiind denaturate sau distorsionate. Cercetătorii sugerează că J.S. ar putea avea o formă a acestei boli care interacţionează cumva cu semnificaţia emoţională a feţelor. Astfel, dacă o faţă o afectează din punct de vedere emoţional (aşa cum se întâmplă cu feţele membrilor familiei), ea o percepe ca fiind distorsionată, lucru care mai are şi efectul secundar de a-i afecta recunoaşterea conştientă. Această supoziţie se potriveşte cu distribuţia leziunilor cerebrale ale lui J.S. . Ea a suferit leziuni în special la nivelul sulcusului posterior superior temporal, despre care se crede că este implicat în îmbinarea informaţiilor legate de identitatea facială cu înţelesul şi contextul emoţional.

Această presupunere ajută de asemenea la explicarea a două excepţii legate de capacitatea relativ superioară a lui J.S. de a recunoaşte feţele celebrităţilor în comparaţie cu cele ale membrilor familiei. Când a venit vorba de imagini de-ale lui Hitler şi Bin Laden (personaje care declanşează cel mai probabil o reacţie emoţională), femeia a crezut că acestea înfăţişau de fapt nişte impostori şi chiar unii destul de slabi.

 

 

Articolul reprezintă traducerea articolului The stroke patient for whom strangers look normal whilst family look strange, publicat pe site-ul http://bps-research-digest.blogspot.com.
Traducere: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.